Милей открива нова ера: Какво предстои в аржентинската политика

С инфлация, която се очаква да надхвърли 180% до края на годината, свиване на дейността и липса на международни резерви в централната банка, рискът икономиката да излезе извън контрол нараства

08:00 | 21 ноември 2023
Автор: Хуан Пабло Спинето
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Победата на Хавиер Милей на президентските избори в Аржентина отваря нова и несигурна глава в сложната история на южноамериканската държава.

Макар че Милей е внимателен в първите си думи като избран президент, изглежда умерен и протяга маслинова клонка към всеки, който иска да се присъедини към политическия му проект за "възстановяване" на Аржентина, страната няма време за губене. С инфлация, която се очаква да надхвърли 180% до края на годината, свиване на дейността и липса на международни резерви в централната банка, рискът икономиката да излезе извън контрол нараства.

Ето четири ключови въпроса, които да следим след победата на либертарианския аутсайдер:

1. Преход

Въпреки че новият президент ще встъпи в длъжност след по-малко от три седмици, това е цяла вечност за известната с променливата си политика втора по големина икономика в Южна Америка. След месеци на затягане на контрола върху капитала до крайни нива, девалвацията на аржентинското песо е почти сигурна, тъй като паралелният курс се търгува на почти една трета от официалната валута.

Рискът от политически вакуум до встъпването в длъжност на Милеи на 10 декември е реален и спекулациите за напускане на министъра на икономиката Серджо Маса след поражението му в неделя бяха ранен признак за политическа празнота. Маса заяви това, когато призова Милей да разговаря с отиващия си президент Алберто Фернандес, за да осигури спокоен преход, като изглежда се отказа от задълженията си на икономически цар.

Милей, който няма опит в изпълнителната власт и е работил като национален законодател само две години, ще бъде изправен пред ранно изпитание за намиране на баланс между работата за осигуряване на възможно най-организиран преход и избягването на отговорността за последните дни на правителството.

Междувременно Фернандес, който през последните месеци предимно отсъстваше, докато неговият съюзник Маса се бореше за президентския пост, би се радвал Милей да поеме дори част от последиците от очакваната нестабилност, което новоизбраният президент сякаш призна в победната си реч.

Настоящата администрация "трябва да поеме своята отговорност до края на мандата", каза Милей.

Срещата между двамата лидери предстои да бъде потвърдена.

2. Правителствена коалиция

Най-голямото политическо предизвикателство за Милей ще бъде липсата на подкрепа в Конгреса, където неговата партия има само малка част от сенаторите и малка част от представителите на долната камара на парламента.

Милей ще трябва да използва следващите три седмици, за да изготви нов бюджет за 2024 г. и спешни мерки, които да са достатъчно приемливи за Конгреса, за да бъдат приети веднага, ако иска председателството му да започне с правилна стъпка.

По-силните от очакваното резултати в неделя, когато Милей получи най-голям дял от гласовете на избирателите, откакто Аржентина се върна към демокрация през 1983 г., със сигурност дават на либертарианския икономист ясен народен мандат за промяна. Новоизбраният президент ще може да се възползва от съюза си с бившия президент Маурисио Макри, който бързо подкрепи Милей, след като неговата про-бизнес коалиция не успя да се справи на първия тур през октомври.

Макри може да се окаже печеливш от изборите, тъй като се ползва с доверието на бъдещата администрация и може да успее да окаже влияние върху Милеи. Но сега коалицията му вероятно ще се разцепи, като десните партии ще подкрепят Милей, а по-центристките и левите групи ще предпочетат да останат в опозиция. В същото време перонизмът вероятно ще навлезе в период на вътрешни конфликти и обвинения.

Способността на Милей да спечели гласове в Конгреса от по-умерените елементи на перонизма вероятно ще бъде ключът към управлението в началото на мандата му.

3. Икономически екип

Милей все още не е съобщил кой ще бъде неговият министър на икономиката, а изборът на най-важния министър в кабинета със сигурност ще зависи от това доколко сериозно се отнася той към идеята за отпадане на песото и доларизация на икономиката. Това, което е ясно, е, че за разлика от отиващото си правителство, той ще се стреми да назначи човек, който е готов да прокара драстични решения още от първия ден.

"Няма място за постепенни мерки", заяви новоизбраният президент в неделя.

Близък до Милеи съветник заяви, че кампанията е обмисляла кандидатурата на трима икономисти, които са работили в правителството на Макри: Федерико Стурценегер, Демиан Рейдел и Луис Капуто. Сред другите имена, които са били спрягани, е Гилермо Нилсен, бивш финансов министър.

И все пак пълната доларизация, при която песото би било незабавно изоставено, би била пречка за някои кандидати, тъй като това би означавало да се откажат от паричната политика, смята съветникът, който помоли да не бъде назоваван, коментирайки частни дискусии.

4. Шокова терапия

По време на кампанията Милей неколкократно заяви, че ако бъде избран, ще убие инфлацията, която свързваше с "политическа измама" в послание, което намери отклик сред аржентинците, особено сред младите гласоподаватели, уморени от годините на рязко покачване на цените.

Сега той трябва да представи план за стабилизиране, който да отговори на тези очаквания - нещо, което отиващото си правителство отказа да направи от страх пред политическите последици на шоковата терапия. Който успее да овладее една от най-високите инфлации в света, вероятно ще получи огромен тласък на популярността си, ще се ползва с благоразположението на конгреса и ще бъде начело на Аржентина за два мандата.

Но дори и опитът за постигане на тази цел вероятно ще доведе до нестабилност и социално напрежение в краткосрочен план, като предложенията му за значително съкращаване на държавните разходи ще се окажат спирачка за растежа и ще поставят под въпрос способността му да управлява в такива условия. По-твърдите леви партии в Аржентина не губиха време, за да предупредят Милей, че ще се сблъска с ожесточена опозиция по улиците.

"Всяка стабилизационна програма, целяща успешно намаляване на инфлацията, трябва да бъде насочена към консолидирания дефицит в публичния сектор като цяло", смятат от JPMorgan Chase & Co. Анализаторите Диего Перейра, Лусила Барбейто и Горка Лалагуна написаха в изследователска бележка в неделя, че очакват аржентинската икономика да се свие с 3% през следващата година заради очакваната корекция. "Политическият шаблон на Милей изглежда добре съгласуван с шоковата терапия, както фискална, така и парична".