Поскъпването на захарта удря африканските държави непропорционално

Източноафриканските нации са принудени да изключат захарта от менюто си заради драстичното покачване в цената ѝ.

18:55 | 2 октомври 2023
Обновен: 19:57 | 2 октомври 2023
Преводач: Мумби Гитау
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Покачващите се цени на захарта засягат някои от най-бедните африкански нации особено силно, принуждавайки семейства и ресторантьорски бизнеси да се откажат от употребата на съставката, която е основна за местното меню,  пише Bloomberg. Разочароващите реколти от някои от най-големите световни производители доведоха цените на едро до най-високите си нива от повече от 12 години през септември.

Макар това да допринася за непрекъснатия инфлационен натиск в целия свят, африканските държави са особено уязвими на фона на голямата зависимост от вноса на захар и недостига на американски долари.

Потребителите в Руанда, Уганда, Кения и Танзания плащат едни от най-високите цени за захар от десетилетия, влошени от митата върху вноса, според данни на базирана в Найроби група за изследване на стоките Kулеа. С повишаването на цените на енергията и безработицата, нарастващите разходи силно безпокоят семействата, които се опитват да се изхранват сами. „Притеснението от по-високите цени не се усеща еднакво в целия регион, а се отразява най-силно върху по-бедните страни", заяви Уилис Агуинги, ръководител на изследванията в Кулеа.

Цена на едро за внос на захар / Източноафриканските нации са силно засегнати от поскъпването на захарта

Захарта е основна съставка в местните хранителни обичаи, а също така се използва в сладкишите, които са част от мюсюлманските тържества. За много африкански домакинства "захарта остава един от най-достъпните източници на калории", според Кона Хаке, ръководител на изследването на стоките в ED&F Man. Нарастващите цени обаче, принуждават потребителите да харчат по-малко за безалкохолни напитки и да се откажат от захарта, която обикновено се добавя към чая и други напитки, споделя Агуинги. Компаниите също намаляват покупките заради слабото търсене.

Минаха почти три месеца, откакто купих захар за закуска. Сега консумираме ориз сутрин, защото за цената на захарта може да закупим други подправки", разказва Фатумата Конде, майка от Гвинея, която преди е слагала захар в оризовата каша и кафето си.

Разходите за приготвянето на "пуф-пуф" (популярна западноафриканска закуска от пържено тесто) - също се увеличили, което кара някои продавачи да намалят количеството захар, добавена към традиционната закуска. Ресторант в Камерун е сменил сервирането на чай и кафе с мед в опит да намали разходите. Според предварителните данни на Green Pool Commodity Specialists комбинираният внос на сурова захар от четирите най-големи страни вносителки - Нигерия, Алжир, Мароко и Египет, е намалял с 1% за осемте месеца до август в сравнение с миналата година и с 8% от нивата през 2021 г.

Основен пазар за захар

Търговците на стоки обикновено разглеждат континента като основен двигател на търсенето на захар. Африка има най-висок темп на нарастване на населението сред основните райони и делът на домакинствата със средни доходи се увеличава. Въпреки това само пет страни едва успяват да произвеждат достатъчно захар, за да задоволят търсенето, което я прави привлекателна дестинация за износ за други производители. Цената на захарта варира в зависимост от страната, от нейния капацитет за рафиниране и от разнообразието от захар, която внася, като някои страни са по-предразположени на колебания в цените, отколкото други.

Например северноафриканските страни като Алжир и Мароко обикновено консумират повече бяла захар и имат повече преработватели в сравнение с останалата част от континента, което им позволява да внасят по-евтина сурова захар на насипно и да рафинират на местно ниво. Регионите на юг от Сахара внасят предимно торбички с кафява захар и бяла захар от ниско качество, които се доставят с по-високи разходи от тези на едро.

Последните доклади показват, че консумацията на захар в Кения е спаднала с 42% между януари и юни тази година, което е индикация, че повечето домакинства или се отказват, или намаляват употребата на захарта, което до голяма степен се дължи на непоносимо покачващите се цени, споделя Сенатор Беатрис Акини Огола.

Правителствата от целия континент побързаха да окажат помощ. Кенийските политици отварят безмитен прозорец за внос на захар, за да покрият недостига и да овладеят цените. Кот д'Ивоар ограничи износа на захар до края на декември, за да гарантира вътрешните доставки, а угандийските служители също се сблъскват с натиск от производителите да намалят вносните мита.