Промяната на световните пазари с достигането на $95 за барел петрол

Цените на петрола промениха картината в световните пазари. Най-ясните промени са на Wall street и eвропейските пазари

07:53 | 20 септември 2023
Автор: Майкъл Мсика,Алис Аткинс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Непрекъснатото поскъпване на петрола кара инвеститорите да преосмислят залозите си на световните пазари.

Акциите на авиокомпаниите, валутите на страните вносителки на петрол и доходоността на облигациите са само част от класовете активи, които вече започват да показват реалността при $95за барел сорт Brent. Междувременно, стратези от Goldman Sachs Group Inc. и Barclays Plc изкараха макро доклади, обясняващи на клиенти как да търгуват с шока на цените на енергия.

На фона на трите срещи на централната банка, които предстоят, енергетиката и потенциалното и влияние над инфлацията и икономическото развитие се превърна в основна тема на Wall Street.

„Едно от най-очевидните въздействия би било цените на петрола да прекъснат тенденцията на дезинфлация и да попречат на централните банки да намалят лихвените толкова рязко, колкото се надяваха пазарите.“, каза Мишел Менигоз, ръководител на отдела за управление на капиталови и балансирани фондове на Sanso Investment Solutions в Париж

Четири таблици, които показват реакцията на пазарите:

Долара скача от затягането на доставките на петрол
Индексът за долара на Bloomberg се изкачи заедно с цените на петрола.

Неумолимата надпревара на долара ще бъде подкрепена от по-високите цени на петрола

Енергията разделя валутните курсовете на вносителите и износителите на петрол. „Почти всички валути отслабват спрямо долара в резултат на шока при предлагането на петрол“, пише Tтемистоклис Фиотакис, ръководител на отдел валутни изследвания в Barclays.
Особено уязвими са еврото, японската йена, шведската крона и други централноизточни валути, каза той. Добави, че шепа други държави износителки, като Бразилия и Канада, може да успеят да преодолеят по-широката буря.

Акциите на авиокомпаниите

Въздушния превоз на товари и логистиката на стоки ударени от покачващата се цена на петрола

Акциите на авиокомпаниите се спускат до земята, тъй като печалбите се влошават.

По-скъпото гориво свива печалбите на авиокомпаниите, което кара инвеститорите да продават акции на туристически и логистични компании. Десетчленния индекс S&P Supercomposite Airlines е спаднал с 20% от средата на юли, което го прави една от най-засегнатите области на фондовата борса в последните месеци.

Големите в европейския петрол

Петрола е голям фактор в печалбите на Великобритания

Прогнозата на FTSE 100’s EPS може да се разглежда като сходна за останалата част на Европа

Енергийните акции изглеждат евтини на фона на скорошния скок на петрола

В контраст, компаниите за енергетика в Европа могат да направят печалби. За британския индекс на сините чипове FTSE 100, енергийните акции са особен важен фактор. Макар че секторът има около 13% тежест в индекса, през 2022 г. той е генерирал 26% от прихдоите

Енергийните акции отново станаха основна цел за търгуване на Wall Street, като стратезите на Goldman and JPMorgan Chase & Co. предложиха инвестиция в сектора.

„Енергетиката ще се справя добре в следващите месеци и ще задейства ротация на изоставащите петролни акции“ каза Едмунд Шинг, глобален главен инвестиционен директор в BNP Paribas Wealth Management. “Време е да напуснем технологиите. Вземете Nvidia, движението след отчетите показва, че всички, които са искали да купуват, вече са купили“

Пазари на облигации

Очакванията за повишаващата се инфлация в Европа

Чувствителната на политики двугодишна доходност на облигациите се покачва, тъй като трейдърите очакват висока инфлация

Доходността на американските и европейските облигации се повишава, отчасти поради факта, че инвеститорите отчитат факта, че лихвените проценти ще трябва да останат по-високи за по-дълго време. В Германия, където нараства загрижеността за това как скъпата енергия ще навреди на индустриалния двигател на страната, движението беше рязко. Двугодишната доходност скочи до 3.2% в сравнение с 2.9% през ранен август.

„Скока на цените на петрола е навременно напомняне“, каза Дарио Пъркинс, управляващ директор за глобалната макрообщност в TS Lombard. “Инфлационната волатилност няма да се махне“