За пръв път от два месеца кораб напуска черноморските пристанища на Украйна

Цената на пшеницата продължава да пада след напускането на кораб от черноморско пристанище в Украйна

19:05 | 19 септември 2023
Автор: Айн Куин,Кира Райт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първият кораб със зърно от два месеца насам напусна едно от украинските черноморски пристанища, тъй като Киев се опитва да се противопостави на ефективната морска блокада на Русия след провала на споразумението за безопасно преминаване.

Цените на пшеницата спаднаха.

Корабът „Resilient Africa” напусна Черноморск с 3000 тона пшеница и се насочва към Босфора, съобщи министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков в X, социалната платформа, известна преди като Twitter. Друг кораб е на пристанището и е натоварен с пшеница за Египет, добави той. Те са пристигнали в събота.

Твърде рано е да знаем дали усилията на Киев да отвори отново коридора ще помогнат значително на износа. Пазарът очаква отговор от страна на Москва, която заяви че ще третира всички кораби насочващи се към украински пристанища, като потенциално превозващи оръжия.

„Засега няма действия от страна на основните собственици да търгуват с Украйна“, според Василис Муийс, съвместен управляващ директор на разположената в Гърция комапния Doric Shipbrokers SA, която изпрати кораби през морския път преди сделката да се разпадне през Юли. „Ако бях част от екипажа на кораб, със сигурно бих си помислил внимателно преди да посетя украинско пристанище в момента.“

Пшеницата продължава да поевтинява, докато корабът напускаше украинското пристанище
Кораб със зърно се е насочил към Босфора

Украйна е голям износител на зърно и в миналото е превозвала земеделски продукти по цял свят от черноморските си пристанища, които са блокирани, откакто Москва се отказа от споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция. Това принуди Киев да използва сложни и скъпи речни, железопътни и автомобилни пътища за превоз на реколтата си, но през последните седмици те също бяха обект на атаки от безпилотни руски самолети.

Според анализатори от UkrAgroConsult в края на септември и началото на октомври в Черноморск се очаква да пристигнат още четири кораба. Въпреки че успешното възобновяване на безопасния морски път може да стимулира търговията, собствениците на кораби, екипажите и застрахователите са притеснени да пътуват през Черно море поради ескалацията.

Пет кораба напуснаха Одеса след провала на сделката със зърно, но те бяха блокирани в Украйна от началото на войната и не бяха търговски кораби. Фючърсите на пшеница са с 26% по-ниски тази година след обилните реколти в Северното полукълбо включително Русия.

„Комбинация от продължаващ износ от Русия и възможността износът да преминава през пристанищата, които са част от Черноморската инициатива за зърно“ натежа върху цените, казва Денис Возенски, анализатор на Rabobank.