Въпреки предупрежденията на САЩ, Ким посети руски завод за самолети

Москва и Пхенян задълбочават отношенията си чрез обиколка на Ким Чен-ун из Русия.

15:18 | 15 септември 2023
Обновен: 16:02 | 15 септември 2023
Автор: Джон Херковиц,Шиние Канг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерът на Северна Корея, Ким Чен-ун обиколи руски завод за изтребители, Вашингтон предупреди, че това може да подкрепи офанзивата на Русия във войната с Украйна.

Ким Чен-ун пристигна на изток от Комсомолск на Амур в петък, за да разгледа съоръжение, което произвежда високотехнологични бойни изтребители и други авиационни апарати. Бяха му показани самолети като Su-35 и Su-57, който е стелт изтребител, информацията е базирана на канала на руската власт в Telegram.

Въздушните сили на Северна Корея разполагат с основно остарели самолети и не са смятани за заплаха сред по-усъвършенстваните въздушни сили на страни като САЩ, Япония и Южна Корея.

Най-добрия им модел са няколко МиГ-29 закупени от Съветския съюз в края на 80-те години на миналия век, според доклад на разузнаването на САЩ. В доклада още се казва: „Въздушните сили поддържат и голям набор от An-2 Colt самолети, които започват да се произвеждат през 40-те години на миналия век. Те са с един двигател и побират десетима пътници“

Руският президент Владимир Путин, прие покана от Ким Чен-ун за посещение в Северна Корея. Това се случи на срещата им в сряда на космодрума Восточний, тази среща е първата им от четири години насам. Още няма насрочена дата за посещението, но това ще е първото посещение на Путин от 2000-та година насам, когато се запозна с бащата на сегашния лидер.

Посещението загатна за някои от исканията от страна на Ким Чен-ун в замяна от предоставянето на муниции на Русия. Пхенян се провали два пъти в опитите си тази година да разположи шпионски сателит в орбита. Възможно е да поискат помощ за тази задача от Москва. Друго искане може да е предоставянето на технология, която да помогне на ядрените глави на Северна Корея да оцеляват от топлината при навлизане в атмосферата.

Путин, каза че гостите им се интересуват от космическите им ракети и Северна Корея могат биха им помогнали с изграждането на сателити, по информация на RIA Novosti, руска медия подвластна на държавата.

„Сега наблюдаваме един отчаян зов за помощ от страна на Русия към Северна Корея за снабдяване на муниции“ Това заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сайн.

Тя добави, че още няма сключено официално споразумение за въоръжаване, но САЩ го очакват. „Предоставяйки какъвто и да е вид оръжие на Русия ще наруши резолюцията на съвета за сигурност на ООН, за която Русия е гласувала в полза“ каза тя.

С месеци САЩ обвинява Северна Корея в изпращане на оръжия и муниции, за да подпомага войната на Путин, включително снаряди и ракети. САЩ съобщават, че тези оръжия трудно биха променили ситуациите на бойното поле, но помагат в бомбардировките върху Украйна, но тези продажби ще донесат значителен приход на Северна Корея, чиято икономика е изолирана от световния пазар.

Следваща спирка

Очаква се лидерът на Северна Корея да посети Владивосток в събота, за да види тихоокеанския военноморски флот на Русия и да се запознае с високопоставени лица на армията, съобщи новинарска агенция в Южна Корея. След това се предполага, че ще се прибере у дома.

Преди посещението, New York Times предаде, че е възможно Ким Чен-ун да търси помощ в построяването на ядрено задвижвана подводница. Преди да тръгне за Москва той посети церемония по изстрелване на подводница, която Северна Корея обяви за първата им „тактическа ядрена атака“, според експерти подводницата е с дизелово-електрическа система за захранване.

Южна Корея изразиха съмнения около способностите на водния апарат. Северна Корея има една от най-големите подводни флотилии, но повечето подводници са малки и издават доста шум.

Пхенян и Москва отричат обвиненията на Вашингтон за преводи на оръжия, но Северна Корея разполага с голям запас от артилерия и неуправляеми ракети от съветската епоха, които Русия използва в бомбардировките над Украйна.

Търсенето на военна помощ от Северна Корея би означавало обрат в отношенията на двете държави. Съветския съюз бе най-големия поддръжник на Пхенян след формирането и преди 75 години и я снабдяваше с крайно нужни оръжия за инвазията на Южна Корея по време на Корейската война през 1950-1953 г.