Износът на Китай не отговори на очакванията и нанася нов удар върху икономиката

Експортът за САЩ спадна с почти 24%, което е 11-ият пореден месец на спад и най-разочароващият резултат от началото на пандемията насам

10:05 | 13 юли 2023
Обновен: 10:33 | 13 юли 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Китай отчита по-малък износ за втори месец поред, което засилва икономическите проблеми, забавящи възстановяването на страната през тази година.

През юни той е намалял с 12,4% в доларово изражение спрямо година по-рано, докато вносът е спаднал с 6,8%, съобщи митническата администрация в четвъртък. Това доведе до търговски излишък от 70,6 млрд. долара за месеца. Икономистите прогнозираха, че износът ще намалее с 10%, а вносът ще се свие с 4,1%.

Глобалното търсене беше силен двигател на китайския растеж през последните три години, въпреки че в края на 2022 г. то започна да намалява. През 2023 г. износът вече е намалял през четири от шестте месеца досега.

"Външната несигурност се увеличава, а слабата инерция на световната икономика и перспективите за забавяне на растежа все още не се подобряват", казва Брус Пан, главен икономист и ръководител на стратегията за Голям Китай в Jones Lang LaSalle Inc.

"Въздействието от отприщването на по-ранните натрупани поръчки на практика е отминало", въпреки че износът на стоки като електрически автомобили и батерии продължава да се увеличава, каза той.

Слабостта в търсенето на експортни стоки беше широко разпространена. Износът за САЩ спадна с почти 24%, което е 11-то месечно понижение поред и най-слабият резултат от началото на пандемията насам. 

Доставките за Южна Корея, Япония, Тайван, Германия, Италия, Обединеното кралство, Нидерландия и Канада спаднаха с двуцифрено число, а тези за Франция също намаляха.

В четвъртък китайските акции поскъпнаха и азиатските акции като цяло нараснаха. Към средата на деня индексът CSI 300 на континенталния пазар добави 1,1%, докато китайските акции, търгувани в Хонконг, нараснаха с 2,5%. Към 12:40 ч. местно време офшорният юан беше без съществена промяна на ниво 7,1689 за долар.

Небалансирана търговия

Данните за вноса подчертават слабостта на вътрешната икономика. Търсенето в Китай на електронни компоненти от Тайван и Южна Корея, както и на стоки от други страни, все още намалява. Вносът на соя, медна руда и концентрирана мед, желязна руда и природен газ спада спрямо май.

Това води до все по-голям дисбаланс в националната търговия, като излишъкът през първите шест месеца е рекорден за този период по данни от края на 90-те години на миналия век.

Какво казва Bloomberg Economics

"По-дълбокият спад на китайския износ през юни затвърждава едно болезнено послание - глобалната икономика, която отслабва, няма да окаже голяма подкрепа на борещата се за възстановяване китайска икономика. По-големият спад на вноса подчертава отслабващото вътрешно търсене - и необходимостта от силна политическа подкрепа."

Ерик Джу, икономист

"Отслабващото външно търсене продължава да оказва влияние върху търговията на Китай", заяви Лю Далян, говорител на главната митническа администрация. "Възстановяването на световната икономика е лишено от двигател. Световната търговия и инвестиции се забавят, а едностранчивостта, протекционизмът и геополитическите рискове се увеличават."

Правителството се стреми да увеличи стимулите, за да подкрепи вътрешния растеж - и траекторията на глобалното търсене до края на годината ще бъде важен фактор за Пекин, за да определи колко помощ е необходима.

Въпреки това, тъй като световният растеж изглежда се забавя, а много централни банки все още повишават лихвените проценти, за да намалят инфлацията, е малко вероятно властите да разчитат, че експортът ще извади Китай от кризата.

"Последните данни в развитите страни показват последователни сигнали за по-нататъшна слабост, което вероятно ще окаже по-голям натиск върху китайския износ през останалата част от годината", каза Джан Живей, главен икономист в Pinpoint Asset Management Ltd. "Китай трябва да зависи от вътрешното търсене - големият въпрос през следващите няколко месеца е дали вътрешното търсене може да се възстанови без много стимули от страна на правителството."