НАСА и Boeing отлагат полета на Starliner с екипаж поради опасения за безопасността

Това е последният подобен неуспех за програмата Starliner на Boeing. Тя планираше да извърши тестовия си полет на 21 юли, което щеше да бъде първият път, когато Starliner щеше да транспортира хора в космоса.

16:00 | 2 юни 2023
Автор: Лорен Груш
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

НАСА и Boeing Co. заявиха, че се отказват от плановете си за изпращане на тестови полет с екипаж на космическия кораб Starliner до и от Международната космическа станция.

Това е последният подобен неуспех за програмата Starliner на Boeing. Тя планираше да извърши тестовия си полет на 21 юли, което щеше да бъде първият път, когато Starliner щеше да транспортира хора в космоса.

На пресконференция в четвъртък НАСА и Boeing заявиха, че наскоро са открили два нови проблема с Starliner, включително запалима лента, използвана за увиване на кабелните снопове, и проблеми с парашутите на кораба. Те заявиха, че ще прекарат следващите пет до седем дни, за да разберат как да продължат с графика, но не дадоха нова очаквана дата на изстрелване. 

Възможно е корабът Starliner да се наложи да бъде разглобен, за да се отстранят новите проблеми, казаха от Boeing.

Акциите на авиокосмическата компания не се промениха съществено по време на удължената търговия в Ню Йорк. 

"Можем да кажем, че сме разочаровани, защото това означава забавяне, но екипът се гордее, че правим правилния избор", каза Марк Напи, вицепрезидент и ръководител на програмата Starliner в Boeing. От НАСА заявиха, че подкрепят решението за забавяне "на 100%".

Притеснения и злополуки

На 25 май консултативна група по безопасността на НАСА изрази загриженост относно нерешени проблеми, които трябва да бъдат решени със Starliner преди планираната дата на изстрелване, включително продължаващите проблеми с парашутите и софтуера на кораба.

По време на заседанието на комисията съветниците по безопасността признаха, че някои от проблемите са отдавнашни, докато други са се появили едва наскоро по време на анализа и тестовете. Групата призова НАСА да създаде независим екип, който да направи "задълбочен преглед" на проблемите.

"Като се има предвид броят на оставащите предизвикателства пред сертифицирането на Starliner, ние силно насърчаваме НАСА да се отдръпне и да погледне обстойно на оставащата работа", заяви по време на заседанието Патриша Сандърс, председател на Консултативната група по аерокосмическа безопасност на НАСА. По-късно НАСА публикува списък с оставащите елементи, които трябва да бъдат обработени преди първия полет на Starliner с екипаж.

Boeing заяви, че вместо да създава независима комисия, планира да възложи на НАСА и на инженерните експерти по безопасност, които вече са вградени в Starliner, да информират ръководството на НАСА за проблемите.

Двойката вече няколко пъти е отлагала този тест за изстрелване. Те отложиха полета за юли от края на април, а преди това планираха да изстрелят Starliner през февруари. Продължаващите закъснения са стрували на Boeing цели $883 млн. от 2020 г. насам, заявиха от компанията. Напи заяви, че тези конкретни проблеми са "твърде нови, за да се определи дали това ще изисква допълнителни разходи или не".

Boeing проектира и разработи Starliner за програмата на НАСА за комерсиален екипаж. Като част от програмата две компании - Boeing и Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск - получиха договор за изграждане на превозни средства, които биха могли да транспортират астронавти до и от Международната космическа станция. 

Космическият кораб на SpaceX, Crew Dragon, успешно превози първите астронавти до МКС през 2020 г. и оттогава няколко пъти е изпращал екипажи до космическата станция.

Starliner също така претърпя многобройни технически неизправности, както по време на полет, така и по време на тестовете. Boeing беше принуден да проведе две летателни изпитания на капсулата без екипаж, след като софтуерни проблеми попречиха на Starliner да достигне космическата станция при първия си опит. Компанията изпрати успешно Starliner до МКС през май 2022 г., но и този полет претърпя малки технически неизправности по време на мисията. 

Запалителната лента е фигурирала на превозното средство Starliner, което летя през май, каза Напи, като добави, че компанията е открила проблема едва наскоро по време на задълбочените проверки, необходими за сертифицирането на космическия кораб за човешки полет.

Въпреки всички предизвикателства Boeing  "продължава да е ангажирана" с програмата и не е обсъждала сериозно възможността да се откаже от нея, каза Напи.