Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие  

Решението на Макрон от миналата седмица да използва конституционна разпоредба, за да прокара реформата, разпали и без това напрегнатата ситуация, заради която популярността му спадна осезаемо.

15:00 | 20 март 2023
Автор: Сами Аджирни
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Еманюел Макрон ще бъде изправено пред два вота на недоверие още в понеделник на фона на гнева срещу решението на френския президент да заобиколи законодателната власт при прокарването на непопулярната си пенсионна реформа, която предвижда увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Ако вотът на недоверие получи мнозинство от гласовете, което е малко вероятно, законопроектът за пенсиите ще бъде анулиран, а министър-председателят Елизабет Борн ще трябва да подаде оставка. Тогава Макрон ще трябва да назначи ново правителство или ще може да разпусне Националната асамблея и да свика предсрочни избори.

Решението на Макрон от миналата седмица да използва конституционна разпоредба, за да прокара реформата, разпали и без това напрегнатата ситуация, заради която популярността му спадна осезаемо. Полицията арестува 169 души в събота вечерта, след като протестиращите хвърлиха коктейли "Молотов" по силите за сигурност и подпалиха купчини боклук, които се трупаха от две седмици в много градове, тъй като сметосъбирачите стачкуваха срещу реформата.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви през уикенда, че в парламента няма да има мнозинство за вота на недоверие. "Народните представители ще се произнесат в понеделник", каза той пред вестник Le Parisien.

Повечето французи

Въпреки че приемането на вота на недоверие е малко вероятно, то не е изключено. Повечето политически коментатори казват, че очакват между 260 и 275 депутати да гласуват за него, което е малко от необходимите 287, за да бъде свалено правителството. Но, както и при решението за заобикаляне на парламента, голямата неизвестна остава дясноцентристката партия "Републиканците". За да бъде прието, около половината от 61-те депутати ще трябва да гласуват за предложението. Орелиен Пради, който загуби надпреварата за лидер на партията миналата година, заяви по радио Europe1 в понеделник, че ще подкрепи предложението, а поне четирима други членове са заявили същото.

Президентът на Франция Еманюел Макрон приема министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак

Еманюел Макрон

За 23 март са планирани още общонационални протести, а по-малки демонстрации все още се провеждат в цяла Франция. Популярността на Макрон е потънала до най-ниското си ниво от дните на антиправителствените протести на "жълтите жилетки" в началото на 2019 г., сочи проучване на Ifop за вестник Le Journal du Dimanche.

Проучването показва, че 28% от анкетираните са заявили, че са доволни от работата на Макрон, което е с 4 пункта по-малко в сравнение с преди месец, съобщи JDD в неделя.

Въпреки че разпоредбата за заобикаляне на парламента, наречена член 49.3, е правен инструмент, който е използван многократно, мнозина видяха в хода на Макрон подриване на волята на народа, тъй като реформата е отхвърлена от преобладаващото мнозинство от населението и не успя да получи достатъчна подкрепа в парламента.

Забавяне на законодателната инициатива

Правителството на Макрон защити реформата, като заяви, че тя е необходима за стабилизиране на финансите на пенсионната система. Според Консултативния съвет по пенсиите на страната без реформа дефицитът в националната пенсионна система може да нарасне до 0,8% от годишното икономическо производство през следващото десетилетие.

Дори ако Борн оцелее след вота на недоверие, опозицията все още ще има други възможности да провали реформата, като например да поиска преразглеждане от Конституционния съд. Съдът би могъл да внесе промени в законопроекта или да го отмени изцяло. Друга възможност е да се поиска провеждането на публичен референдум, но това изисква сложна комбинация от конгрес и одобрение от избирателите, което ще отнеме месеци.

Дори и законът да преодолее тези пречки, динамиката показва колко трудно ще бъде за Макрон да работи с Националната асамблея в бъдеще. Това означава, че вътрешната програма на Макрон - включително миграцията и реформата в областта на заетостта - сега може да се окаже непостижима.