Държавата ще следи за нарушения на изборите и чрез Facebook

Мобилизирани са МВР, прокуратурата и ДАНС

10:00 | 6 ноември 2016
Обновен: 10:17 | 6 ноември 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Сигнали по Facebook за изборни нарушения ще приема полицията, съобщиха от МВР. Те могат да се изпращат на страницата на вътрешното министерство в социалната мрежа, както и на отделните профили на 28-те областни дирекции.

Разкрити са и горещи телефонни линии - 02 982 22 32 и 02 982 56 46, както и имейл - izbor@mvr.bg. Постъпилите там сигнали ще бъдат разпределяни на служители, които да ги проверят. Това ще става в координационния център, в който участват МВР, прокуратурата и ДАНС, предава Dnes.bg.

Всеки, подал сигнал, ще получава индивидуален номер, по който може да следи какво се е случило с проверката по подадената от него информация.

Заради спецификата на изборните нарушения криминалистите са преминали специален курс за разследването им, съобщи зам.-директорът на полицията Благородна Макева. Обучението започнало още през август.

84 сигнала за нарушения бяха постъпили до четвъртък следобед. Над 70% от тях са от хора, които са се "подписали" като част от инициативен комитет за издигането на кандидат-президенти, без изобщо да подозират за това, каза шефът на Икономическа полиция Мирослав Рашков.

От всички сигнали досега са образувани 2 дела.

3 069 полицаи ще охраняват секциите - поне по един пред всяка, пише в. “24 часа”. Общо с опазването на реда в изборния ден са ангажирани над 20 хил. полицаи.

Над 160 прокурори ще дежурят в деня на изборите в цялата страна, съобщиха от прокуратурата. Те ще следят за законността на изборите и за недопускане на нарушавaне на избирателните права на гражданите.

Хората, загубили личните си документи, или с изтекли такива, също ще могат да гласуват, уверяват от МВР. Те трябва да са подали заявления за нови документи.

От октомври паспортните служби работят ускорено и вече са издадени 49 400 нови лични карти. Очаква се в деня на изборите да са над 60 хил. Ако няма възможност документите да са готови за деня на вота, гражданите може да поискат удостоверения и да гласуват с тях.

Според това дали личната карта е изтекла, или открадната и дали човекът е роден преди, или след 1932 те са три вида. Ако освен за президент и референдума човек иска да пусне бюлетина и в частичните кметски избори, се издава четвърти вид удостоверение. Тези документи ще се дават във всяко районно управление в страната до 19 ч. в изборния ден.

Има ограничения в движението и паркирането на 6 ноември, напомнят от МВР - около зала "Универсиада" и до "Арена Армеец" (там ще се носят бюлетините), както и около НДК, където е международният пресцентър. Заради изборите бяха изтеглени напред всички футболни срещи на 6 ноември.