Парламентът одобри разделянето на ВСС

Народното събрание гласува в сряда на второ четене промените в Конституцията, засягащи съдебната система.

10:55 | 9 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Съдебната палата. снимка: Bloomberg TV
Съдебната палата. снимка: Bloomberg TV

Промените в Конституцията, които очертават главната разделителна линия между мнозинството в парламента, както и в рамките на Реформаторския блок, част от управляващата коалиция, се обсъждат на второ четене в парламента. За да бъдат подкрепени текстовете, те трябва да получат 180 гласа. Ако съберат 160 гласа, може да има трето четене след два месеца.

Първият текст - за изслушването на Главния прокурор от Народното събрание, бе приет трудно и показа, че ни очаква напрегнат дебат. Към 14:50 парламентът гласува и най-важните текстове за разделяне на ВСС в компромисния вариант, редактиран по предложение на АБВ. Той предвижда увеличаване на прокурорската квота в прокурорската колегия.

Първоначално парламентът не прие предложението за изслушването на Главния прокурор, което събра 160 гласа, като БСП бе против, а ДПС не участва в гласуването. След почивка именно ДПС поиска прегласуване. След трето гласуване на текста, който предвижда НС да може да изслушва и приема доклади от главния прокурор, предложението бе прието със 191 гласа „за”.

“Изискването“ на доклади от главния прокурор е елементарен контролен механизъм без санкционни последици. Това далеч не изисква Велико Народно събрание", коментира по този повод съпредседателят на РБ Радан Кънев.

Призоваваме президента да започне консултации за свикване на Велико Народно събрание, което да обяви собствената си ликвидация, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебатите. Той бе провокиран от изказване на Радан Кънев.

Лидерът на РБ разпространи открито писмо в навечерието на ключовото за реформаторите гласуване, в което говори за доверието, страха и баланса на властите. "43-тото ОНС няма да приеме достатъчно радикални промени в Конституцията, които да решат проблема.", прогнозира Кънев в писмото.

Мнозина политически наблюдатели смятат, че промените в Конституцията, които са основната реформа, защитавана от Реформаторския блок, може да доведат до разделение в коалиционния партньор на ГЕРБ. Привържениците на съдебната реформа, защитавана от правосъдния министър Христо Иванов и представителите на ДСБ в Реформаторския блок, открито посочват ДПС като основен противник на промените в Конституцията.

Има правосъдни системи, в които се смята, че съдебната власт това е преди всичко съдията, каза пред парламента Лютви Местан. Водени от това разбиране, редица национални парламенти са приели в своите конституции и принципа на разликата на статута на съдията, от една страна, прокурора и следователя, от друга. 
„Само че българският учредител – Седмото Велико НС въпреки съзнанието си за различната функционалност на съдията и прокурора и следователя, от друга страна, ги е изравнил като конституционни структури. Това, което Радан Миленов Кънев обявява като пропуск, да, това е дискусионен проблем, готови сме да участваме в тази дискусия. Било ли е грешка на Седмото Велико НС да ги разположи в еднакъв статут. Но статутът се свързва пряко с разделението на властите и баланса им”, допълни Местан. 
„Нека изречем, истината, ако искаме да правим по-дълбоки промени в тази съдебна система, трябва да узреем за необходимостта от свикване на Велико народно събрание, което да заседава кратко и да приеме един-единствен акт - акта на собствената си ликвидация... Може този тип решения да се вземат с друго мнозинство - например, три четвърти. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на Великото народно събрание...за да можем да разгърнем всички своята реформаторска енергия и мощ", каза още Лютви Местан.

От Реформаторския блок заявиха, че предложението на ДПС цели отклоняване на вниманието.

Част от първоначалните предложения за промени в конституцията отпаднаха още преди първото четене, в рамките на това, което съпредседателят на РБ Радан Кънев през юли нарече "исторически компромис".  Това включваше важни елементи на съдебната реформа като намаляването на мандатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и въвеждането на явното гласуване във ВСС. 
В резултат ДПС подкрепи по принцип промените на първо четене и те събраха 184 гласа. На второ четене РБ се опита отново да предложи явно гласуване, но не събра подкрепа в комисията за промени в Конституцията, която гласува текст по текст преди внасянето в пленарна зала.

Освен това някои от текстовете, по които имаше съгласие в рамките на историческия компромис, не намериха подкрепа в комисията. Бе подкрепено, например, предложение на АБВ, което обезсмисля разделението на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. Квотата на  прокурорите и следователите в прокурорската колегия ще е 6 към 5, ако се брои и главният прокурор (виж накрая). Освен това решенията за назначаване на съдии и прокурори по места пак ще се вземат от целия ВСС, а само ще се предлагат от съдийската квота.

По предложение на ГЕРБ самият ВСС ще трябва да реши кои от сегашните представители на парламентарната квота в съвета да преминат към съдийската колегия и кои към парламентарната. Тези текстове, тепърва ще се гласуват в пленарна зала.

Какво бе прието?

Съдийската колегия на ВСС ще се състои от 14 членове, а прокурорската - от 11. Съдийската ще включва председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, шестима, избрани от съдиите и шестима, които ще се избират от парламента. Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове. В нейния състав влизат главният прокурор, 4-ма членове, избрани пряко от прокурорите, 1 член, избран пряко от следователите и 5-ма членове, избрани от Народното събрание. Членовете от парламентарната квота ще се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3. 
ВСС ще довърши мандата си, който изтича през 2017 година, а текущите му членове ще бъдат разпределени от ВСС по колегии. Ако ВСС не направи това, ще се произнесе парламентът. 

Парламентът не прие предложение на Волен Сидеров, защитено енергично от Атанас Атанасов от РБ, да отпадне правото на пленума на ВСС да се разпорежда с недвижими имоти на съдебната власт.

Отпадна предложението ВСС да гласува явно, но също така отпадна и текстът за тайно гласуване. Това означава, че въпросът ще се реши в Закона за съдебната власт. 

Освен текста за изслушването на главния прокурор, бяха разширени правомощията на Инспектората, който ще може да проверява например за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи

Решителното гласуване бе свързано именно с определянето на колегиите във ВСС.

Не може в един орган, който не правораздава, да има професионални квоти, твърди Михаил Миков.

"Съдия съдию око не вади, прокурор прокурору око не вади. Искате да се капсулирате и обществото все по-малко да присъства в управлението на съдебната система.", каза лидерът на БСП.

Прокурор или подчинен на прокурор, който е участвал в избирането на съдията Х, ще бъде леко въздържан при неговото разследване за корупция, каза Кънев. Той припомни, че ДПС е заявило, че ще подкрепи промените, ако трите партии (ГЕРБ, РБ и ПФ) имат консолидирана позиция. Затова поиска преди гласуването на важните текстове да се обяви позицията на ГЕРБ и ПФ.

Благодарение на мое пресилено изказване споразумението с ДПС от юли стана известно като исторически компромис, посочи Кънев. "Той не е, други са историческите компромиси"
Дали този компромис ще бъде спазен, ще предопредели възможността да се гради доверие между власт и опозиция, така и доверието в рамките на управляващото мнозинство, предупреди той.
Доверието ще бъде нарушено, ако се потвърдят съмненията, че постигнатият компромис е станал жертви на договорки, каза Кънев. 

Ние не обвързваме резултатите от това гласуване със съдбата на управлението и с това дали ще има ремонт на кабинета, репликира Лютви Местан.

Онези, които бяхме на мнение, че част от предложенията биха се отказали противоконституционни, искахме тълкувателно решение на КС, но такова няма. Това запазва правото на всяка ПГ да изразява позиции по прочита на конституцията, посочи той.

В крайна сметка парламентът одобри варианта на АБВ с превес на прокурорската квота.

Веднага след гласуването министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка.