Доколко сериозно Полша иска да изгради ядрено бъдеще?

Полша избра да работи с Westinghouse и Korea Hydro & Nuclear Power, Westinghouse съди корейците заради ядрената технология

10:30 | 3 декември 2022
Автор: Матей Марчевиц
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Близо две десетилетия след като Полша се насочи към придобиване на атомна енергия, правителството във Варшава избра двама отделни чуждестранни партньори в рамките на три дни, за да построи първите си атомни електроцентрали. Внезапното прибързване при сключването на сделките и неочакваните промени в плановете предизвикват въпроси за това доколко сериозно правителството се отнася към начинанието, което трябваше да намали зависимостта на икономиката от въглищата. Перспективата за общи избори в края на следващата година допълнително усложнява ситуацията. 

Защо Полша иска ядрена енергия?

Най-голямата източна икономика на Европейския съюз разчита на въглища за повече от 70% от производството на електроенергия и трябва да се откаже от мръсното гориво до 2050 г., за да постигне целите на блока в областта на климата. Ядрената енергетика се разглежда като най-добрия залог за Варшава за чиста и стабилна енергия, която ще замени остаряващите въглищни централи, без да разчита на зависимите от времето вятърни и слънчеви централи.

Нахлуването на Русия в Украйна също така оскъпи вноса на газ, което поставя под съмнение плановете за замяна на въглищните централи с газови. Единственият опит на Полша да построи атомен реактор, базиран на съветска технология, беше спрян след катастрофата в Чернобил през 1986 г. Правителствените планове предвиждат 6-9 гигавата ядрена енергия до средата на 40-те години.

Ще има ли два различни ядрени проекта?

Изглежда, че е така, въпреки че остават някои пречки. Министър-председателят Матеуш Моравецки избра американската компания Westinghouse Electric Co. за партньор в правителствената програма, целяща изграждането на шест реактора. Полша обаче се ангажира досега само с три блока за около 20 млрд. долара, като остави решението за останалите за по-късно - за договора кандидатстват Korea Hydro & Nuclear Power Co. и Electricite de France SA.

Междувременно вицепремиерът Яцек Сасин подписа предварително споразумение с Korea Hydro за отделна централа, която ще бъде построена извън ядрената програма на правителството, от най-големия държавен производител на електроенергия PGE SA и компанията ZE PAK SA на милиардера Зигмунт Солорц Зак.

Какви пречки възпрепятстват тази стратегия?

Първо, разработването на по-малки проекти ще бъде по-скъпо. Westinghouse заяви, че разходите за единица енергия за три реактора могат да бъдат с над 10 % по-високи, отколкото в случай, че страната избере да изгради всичките шест реактора.

Освен това офертата на Korea Hydro се сблъсква с пречки, след като Westinghouse съди компанията, за да предотврати "неразрешеното" споделяне на ядрена технология, която Korea Hydro е получила първоначално от САЩ, с други държави, като Полша. Сасин заяви, че е получил уверения и от двете страни в спора, че той ще приключи бързо. Без някакво споразумение между двете страни Полша няма да започне корейския проект, каза той. Досега Westinghouse е изключила възможността за извънсъдебно споразумение.

Защо планът на Полша е толкова сложен?

Това не е ясно. Изборът на Полша на американски партньор изглеждаше естествен избор с оглед на неотдавнашното засилване на сътрудничеството в областта на сигурността между съюзниците от НАТО.

Официално правителството заяви, че първо трябва да избере мястото за вторите три реактора, преди да избере строителя. Сделката с Korea Hydro, от друга страна, се ръководи от полски компании, като властите на страната предоставят само подкрепата, необходима за проект от такъв мащаб.

Някои анализатори виждат и друг потенциален мотив: Възможно е Полша да привлича Korea Hydro и EdF за сделката за вторите три реактора - както и за започването на отделен проект с корейците - за да окаже натиск върху Westinghouse да завърши своите реактори AP1000 навреме и в рамките на бюджета.

Има ли други рискове?

Да, политика и финансиране. Според проучванията на общественото мнение полската опозиция вероятно ще спечели изборите през следващата година. Въпреки че партиите в опозицията принципно подкрепят ядрената енергетика, те могат да променят решенията на това правителство.

Освен това Полша иска чуждестранният ѝ партньор да закупи миноритарен дял в проекта, за предпочитане с 49 % собствен капитал, въпреки че делът на Westinghouse вероятно ще бъде по-малък. Компанията заяви, че американската Exim Bank и други институции могат да осигурят повече от 70% от финансирането. Полша заяви, че разполага с готови заеми в размер на 17 млрд. долара.

Фелиция Аминов, анализатор в BloombergNEF, заяви, че Полша трябва да обяви механизми за осигуряване на "изгодни и стабилни цени на електроенергията" за ядрената енергия, както е направила Великобритания. "Едновременното изграждане на два различни типа реактори наистина намалява възможностите за някои икономии от мащаба, но все още е възможно сделката с Westinghouse или Корея да се провали", каза тя. Освен това "не е постигнато окончателно споразумение относно финансирането" и не е ясно дали частните инвеститори ще проявят достатъчен интерес към такива проекти.