Молдовската КЗК проверява офертата на Софарма за RAP Pharma Intl

Софарма каза миналата седмица, че е подала документи за регулаторно одобрение, за да придобие търговец на едро на лекарства в Молдова, но не спомена името на компанията

23:12 | 19 октомври 2016
Автор: Александра Попова
Една молдовска лея Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News
Една молдовска лея Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Молдовският регулатор на конкуренцията каза в сряда, че разглежда офертата на българския производител на лекарства Софарма да придобие молдовската фармацефтична компания RAP Pharma International, цитиран от Seenews. Съветът по конкуренцията разисква икономическата концентрация, която ще бъде постигната от Софарма, закупувайки RAP Pharma International, пише регулаторът в изявление на своя уебсайт. 

Според данни от молдовския търговски регистър, RAP Pharma International е притежавана на 80% от Molfarm SRL и 20% от индивидуалния инвеститор Виктор Алергус. Софарма каза миналата седмица, че е подала документи за регулаторно одобрение, за да придобие търговец на едро на лекарства в Молдова, но не спомена името на компанията. 

Също така миналата седмица, председателят на борда на Софарма Огнян Донев каза пред българските медии, че компанията е регистрирала лекарство в пазарите на Швеция, Чехия и Словакия, както и че обмисля да разшири присъствието на портфейла си в тези страни, а и в други европейски пазари. По-рано този месецСофарма предложи да закупи 16,79% от производителя на лекарства Veta Pharma за 1,6 млн. лв.