Инвеститорите питат ще предпазят ли технологичните гиганти служителите, които искат аборт

Технологичните компании вече отговарят на хиляди искания за данни от служители на правоприлагащите органи всяка година и отхвърлят много малко от тях.

20:15 | 30 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В свят където американският Върховен съд отмени решение по делото за правото на аборт „Роу срещу Уейд“, поверителността на жените, които искат да направят аборт се очертава като следващото бойно поле за големите технологични компании, пише Джеф Грийн за Bloomberg.

Някои инвеститори, които подкрепят правото на възпроизвеждане искат да знаят ще предприемат ли технологичните и телекомуникационни компании някакви стъпки, за да предпазят данните на тези, които искат да прекратят своята бременност и ако, какви. Разбира се, става дума за тези щати, в които абортите са забранени или са силно ограничени.

Като резултат от това решение, компании като Google може да бъдат подложени на по-сериозен натиск от властите да предоставят данни за всеки, за който има подозрения, че се опитва да направи аборт в друг щат, според Rhia Ventures, компания, която се бори за корпоративна подкрепа за правото на възпроизвеждане.

Търсенето на данни може да обхване дори жени, които са претърпели спонтанен аборт, защото медицинските последици за тях ще бъдат същите, както при тези, които са прекъснали бременността си с помощта на лекарства, казва Шели Олпърн, директор корпоративни комуникации в Rhia.

„Прокурорите ще искат да проверяват хронологията им на търсене, данни за местоположение и други подобни неща,“ казва тя.  

Технологичните компании вече отговарят на хиляди искания за данни от служители на правоприлагащите органи всяка година и отхвърлят много малко от тях. През първата половина на миналата година Google е получила почти 70 000 искания от призовки, заповеди за обиск и други правителствени запитвания. Заявките обхващат над 115 000 акаунта, според доклада за прозрачност на компанията.

Verizon Communications Inc. и AT&T Inc. заявиха, че всяка от тях е получила повече от 100 000 искания за информация през втората половина на миналата година. Google, Verizon и AT&T отказаха да коментират дали тази политика може да се промени по отношение на исканията на правоприлагащите органи свързани със закона за абортите.

Щатите, в които абортите остават законни, предприемат свои собствени стъпки за да увеличат подкрепата за жени от области, където те не са, включително като се фокусират върху споделянето на данни. Губернаторът на Вашингтон Джей Инсли обеща през уикенда да блокира юрисдикциите, които са срещу абортите да научават кой пътува до щата за процедурата.

Подкрепа за аборт

JPMorgan Chase & Co., собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. и Starbucks Corp. са сред компаниите, които са се ангажирали да покриват разходите за служители, които искат да направят аборт извън щата, но това може да не е така за повечето американски фирми.

От 350 ръководители на отдели човешки ресурси, анкетирани в края на май от консултантската компания Gartner, 60% са посочили, че техните компании няма да добавят нови политики в отговор на променящите се закони. По-малко от 10% са заявили, че биха платили отчасти или изцяло пътните разходи на служителите за аборт. Междувременно законодателите в Тексас предупредиха, че компаниите може да нарушат щатския закон, ако помагат на служителите да пътуват до друг щат, за да прекратят бременността си.

По-рано този месец Rhia убеди около една трета от инвеститорите в Lowe’s Cos. и тези в TJX Cos. да подкрепят искането компаниите да докладват за рисковете за тяхната работна сила, ако абортите станат незаконни. В Walmart Inc., където семейство Уолтън контролира около 47% от акциите, само 13% от инвеститорите посочиха подкрепата си за предложението на пълномощниците. TJX и Lowe отказаха да коментират дали ще обсъждат въпроса с акционерите по темата.

Освен да отговарят на инвеститорите, които подкрепят правото на избор, компаниите са изправени пред нарастващо недоволство от някои консервативни акционери, които смятат, че отиват твърде далеч в борбата с проблемите на околната среда, социалните и управленските въпроси.

На годишни срещи през април и май Националният център за изследване на обществените политики – консервативна група, която настоява за решения на свободния пазар на политически въпроси – поиска от акционерите в половин дузина компании, включително AT&T, Citigroup и Twitter Inc., да подкрепят докладите за рискове от политиките за многообразие за служители, които не са членове на малцинствена група.

Въпреки че предложенията не успяха да привлекат повече от 4% подкрепа от нито една компания, центърът вероятно ще продължи да фокусира по-широките корпоративни усилия към заемане на позиции по социални въпроси, според Скот Шепърд, директор на проекта за свободно предприемачество на центъра.

„Ще работим с директорите на компании, за да ги събудим и да ги накараме да осъзнаят целия ненужен риск от съдебни спорове, законодателен риск, риск за репутацията и риск от активизъм, на който се изглагат, “, каза Шепърд.

Rhia също удвоява усилията си в тази насока. Тя поиска няколко компании да разкрият своите политически и предизборни разходи, свързани с достъпа до репродуктивно здравеопазване, предложение, което получи подкрепа от 44% от инвеститорите в AT&T Inc.

Телекомът е похарчил най-малко 16,4 милиона долара за политици и организации, „работещи за отслабване на достъпа на жените до репродуктивно здравеопазване“ в изборния цикъл от 2016 до 2018 г., каза Rhia в регулаторно досие през март преди срещата през май. AT&T заяви, че даренията ѝ са двупартийни и са резултат от широкото ѝ участие в политическия процес.

„За компаниите няма измъкване, те са на кръстопът“, каза Алпърн от Rhia. „Те или използват момента, за да подобрят своите политики и предимства, или рискуват да бъдат считани за реликви от част от служителите“.