Според ЕС има добри шансове за подновяване на ядрените преговори с Иран

Преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. са спрени от март

19:20 | 13 май 2022
Обновен: 20:57 | 13 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителят на външната политика на ЕС заяви в петък, че смята, че по време на консултациите между неговия пратеник и ирански официални лица в Техеран тази седмица е постигнат достатъчен напредък, за да се подновят ядрените преговори след два месеца застой, предаде Reuters.

Преговорите за съживяване на ядреното споразумение на Иран със световните сили от 2015 г. са спрени от март, главно заради настояването на Техеран Вашингтон да извади Корпуса на гвардейците на ислямската революция от списъка на САЩ с терористични организации.

В момента, в който координаторът на преговорите Енрике Мора се завърна в Европа, Жозеп Борел заяви, че отговорът на Иран е бил "достатъчно положителен", след като Мора е предал посланието, че нещата не могат да продължат по същия начин.

"Тези неща не могат да бъдат решени за една нощ", каза Борел пред репортери на срещата на външните министри от Г-7 в Германия. "Да кажем, че преговорите бяха блокирани и после бяха деблокирани", с перспектива за "постигане на окончателно споразумение".

През март беше постигнато съгласие по основните насоки на сделката, която има за цел да съживи споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Оттогава обаче то беше объркано след руските искания в последния момент и спора относно списъка на САЩ с чуждестранни терористични организации.

Запознати източници твърдят, че западните служители до голяма степен губят надежда, че преговорите може да бъдат възстановени, което ги принуждава да преценяват как да ограничат иранската атомна програма, дори когато руската инвазия в Украйна раздели големите сили.

"Всичко мина по-добре от очакваното - преговорите бяха в застой, а сега бяха подновени", каза Борел.

Иранският министър на външните работи заяви, че пътуването на Мора е било "възможност да се съсредоточим върху инициативи за решаване на оставащите въпроси".

"Доброто и надеждно споразумение е постижимо, ако Съединените щати вземат политическо решение и се придържат към ангажиментите си", каза той.

Френски дипломатически източник заяви в четвъртък, че не вижда голям шанс Съединените щати да се съгласят скоро да извадят елитните сили за сигурност на Иран от списъка си с чуждестранни терористични организации.

Мора е в Техеран тази седмица, което се описва като последен шанс за спасяване на споразумението от 2015 г., от което тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли през 2018 г. Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия също са страни по споразумението.

При странен инцидент Мора и екипът му бяха задържани на летището във Франкфурт в продължение на няколко часа при завръщането си от иранската столица в петък.

"Бяхме държани разделени. Отказ да се даде каквото и да е обяснение за това, което изглежда е нарушение на Виенската конвенция", заяви той в Twitter.

Говорител на Министерството на вътрешните работи на Германия заяви, че германската полиция ще направи изявление относно инцидента, като каза пред репортери: "Може да има много причини, които са свързани с полета, маршрута на пътуването, а не непременно с лицето."

Официалната иранска информационна агенция ИРНА твърди, без доказателства, че Израел стои зад инцидента.

"Това, което се случи във Франкфурт, е свързано с противопоставяне на напредъка в ядрените преговори. Ционисткото лоби има влияние в германския апарат за сигурност", посочи агенцията.