Индия преговаря за цена под $70 за барел петрол с Русия

Страната иска да компенсира рисковете, свързани с търговията с Москва

13:01 | 4 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Индия се опитва да получи по-големи отстъпки за руския петрол, за да компенсира риска от работа с производителя от ОПЕК+, тъй като други купувачи се отказват от неговите продукти, според източници, запознати с въпроса, предава Bloomberg. 

Южноазиатската нация търси руски товари на цена под 70 долара за барел на базата на доставка, за да компенсира допълнителни пречки като осигуряване на финансиране за покупки в преговорите на високо ниво между двете страни, според източниците, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни. Глобалният еталон Brent в момента се търгува близо до $105 за барел.

Както държавните, така и частните рафинерии в третия по големина вносител на петрол в света са закупили повече от 40 милиона барела руски суров петрол след инвазията в Украйна в края на февруари. Това е с 20% повече от потоците от Русия към Индия за цялата 2021 г., според изчисленията на Bloomberg, базирани на данни на министерството на търговията.

Индия, която внася повече от 85% от петрола си, е сред малкото останали купувачи на руски суров петрол, който е ключов източник на доходи за Владимир Путин. Изпаряването на европейското търсене поставя руската петролна индустрия под сериозно напрежение, като правителството прогнозира, че износът може да спадне с до 17% тази година.

Вносът на руски петрол в Индия не е под санкции, но затягащите се международни ограничения в морските застраховки и натискът на САЩ върху Ню Делхи правят търговията по-трудна. Засега министър-председателят Нарендра Моди не се поддава на западния натиск да ограничи отношенията си с Москва заради възможността да получи значително по-евтин петрол. Индия е и силно зависима от вноса на руско оръжие.

Държавните рафинерии на Индия могат да поемат около 15 милиона барела месечно – около 10% от общия внос – ако Русия се съгласи на ценовите отстъпки и изнесе петрол за Индия. Държавните преработвателни ще имат изгода от такова споразумение според запознати с преговорите. Частни рафинерии като Reliance Industries и Nayara Energy обикновено си осигуряват суровините самостоятелно.

Индийското правителство не отговори навременно на имейл за коментар.

Русия се опитва да намери начин да поддържа износа към Индия – както чрез маршрути от Балтийско море, така и от Далечния Изток, чиито води стават по-проводими през летните месеци.

Двете държави са обсъдили и възможността за отклонение на част от суровия петрол през Владивосток. Макар че морският маршрут оттам е по-бърз, най-вероятно ще е свързан с големи разходи и логистични пречки.