Петролът продължава да поевтинява преди заседанието на ОПЕК+

Фючърсите върху американския сорт WTI се понижиха до около $105 за барел, след загубиха 7% от цената си в понеделник

11:25 | 29 март 2022
Обновен: 15:14 | 29 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отчете най-голямата загуба от близо 3 седмици поради опасенията, че новите огнища на коронавирус в Китай и строгите ограничения ще се отразят негативно върху световното търсене, пише Bloomberg.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се понижиха до около $105 за барел, след загубиха 7% от цената си в понеделник. Китай се бори с най-голямата вълна от Covid от тази в Ухан преди повече от две години. Силно заразният вариант Омикрон е огромно изпитание за стратегията за нулев Covid на най-големия вносител на суров петрол в света.

Възраждането на вируса добавя още един източник на нестабилност на пазара наред с войната на Русия в Украйна и напрежението в Близкия изток. Междувременно членовете на ОПЕК+ се срещат в четвъртък, за да обсъдят политиката си за доставки за май и групата сигнализира, че ще се придържа към съществуващия си план и ще ратифицира друго скромно увеличение на производството.

Шанхай е поредният китайски град, обхванат от новото огнище. Rystad Energy изчисли, че поетапното блокиране във финансовия център може да намали търсенето на петрол с до 200 000 барела на ден за времето на мерките в града. Според изчисленията на Bloomberg около 62 милиона души в Китай или са затворени или предстои да бъдат блокирани в най-скоро време.

„Трудно може да се каже, че скоро волатилността ще намалее“, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Australia and New Zealand Banking Group Ltd. „Пазарът наистина беше уплашен от избухването на Covid-19 в Шанхай и значението на огнището там за търсенето на суров петрол в Китай."

Петролът все още върви към месечна печалба, след като руската инвазия в Украйна разтърси световните пазари, а войната бушува въпреки дипломатическите усилия за мирно споразумение. Конфликтът раздуха инфлацията, повишавайки цената на всичко - от горива до храна, докато икономиките се възстановяват от пандемията.

Брент остава в възходяща структура, при която договорите с близка дата на доставка са по-скъпи от тези с по-късна доставка, въпреки облекчаването през последната седмица.

ОПЕК+ ще ратифицира увеличението с 430 000 барела на ден, предвидено за май, ако не бъдат направени промени. Тъй като много членове се борят да изпълнят планираните си увеличения през последните няколко месеца и глобалното търсене се възстановява от пандемията, това решение може да доведе до допълнително затягане на пазарите.