След намек от Пекин китайската Sinopec спря руски проекти за поне 500 млн. долара

Пекин е призовал енергийните си компании да не правят необмислени действия, купувайки руски активи

19:28 | 25 март 2022
Обновен: 19:43 | 25 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавната китайска Sinopec Group спря преговорите за голяма нефтохимическа инвестиция и начинание за маркетинг на газ в Русия, съобщи "Ройтерс", позовавайки се свои източници. Компанията е взела решението след призива на правителството за предпазливост, тъй като санкциите срещу Русия се увеличават заради инвазията ѝ в Украйна.

Решението на най-голямата компания за преработка на петрол в Азия да натисне спирачките на потенциална инвестиция за половин милиард долара в газохимическа фабрика и начинание за предлагане на руски газ в Китай подчертава рисковете, дори за най-важния дипломатически партньор на Русия, от неочаквано тежки санкции.

Пекин многократно изразяваше противопоставяне на санкциите, настоявайки, че ще поддържа нормален икономически и търговски обмен с Русия, и отказа да осъди действията на Москва в Украйна или да ги нарече инвазия. 

Но зад кулисите правителството се притеснява, че китайските компании могат да се сблъскат със санкции - то притиска компаниите да действат внимателно с инвестициите в Русия, вторият по големина доставчик на петрол и третият по големина доставчик на газ за Китай.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди месец, трите държавни енергийни гиганта на Китай - Sinopec, China National Petroleum Corp (CNPC) и China National Offshore Oil Corp (CNOOC) - оценяват въздействието на санкциите върху техните многомилиардни инвестиции в Русия, казаха източници с пряко познаване на въпроса. 

„Компаниите ще следват стриктно външната политика на Пекин в тази криза“, каза изпълнителен директор на държавна петролна компания. „Няма никакво място за компаниите да предприемат каквито и да било инициативи по отношение на нови инвестиции.“

Министерството на външните работи този месец привика служители от трите енергийни компании, за да преразгледат техните бизнес връзки с руски партньори и местни операции, съобщиха два източника, запознати със срещата. Един от тях каза, че министерството ги е призовало да не правят необмислени ходове, купувайки руски активи.

Компаниите са създали работни групи по въпроси, свързани с Русия, и работят по планове за извънредни ситуации при смущения в бизнеса и в случай на вторични санкции, казаха източници.

Източниците поискаха да не бъдат назовани, предвид чувствителността на въпроса. Sinopec и другите компании отказаха коментар.

Министерството заяви, че няма нужда Китай да докладва на други страни за това, "дали има вътрешни срещи или не".

"Китай е голяма, независима страна. Имаме право да осъществяваме нормално икономическо и търговско сътрудничество в различни области с други страни по света", се казва в изявление по факс. 

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в четвъртък, че Китай знае, че икономическото му бъдеще е свързано със Запада, след като предупреди китайския лидер Си Дзинпин, че Пекин може да съжалява, че е на страната на руската инвазия в Украйна. 

Глобалните петролни компании Shell и BP и норвежката Equinor обещаха да напуснат своите руски операции малко след инвазията на Русия на 24 февруари. Москва казва, че нейната "специална операция" целѝ не да окупира територия, а да унищожи военните способности на Украйна и да залови това, което тя нарича опасни националисти. 

Пауза в преговорите

Sinopec, официално China Petroleum and Chemical Corp, преустанови дискусиите за инвестиране до 500 милиона долара в новия газохимичен завод в Русия, каза един от източниците.

Планът е бил да се обедини със "Сибур", най-големият производител в нефтохимическата промишленост в Русия, за проект, подобен на Амурския газов химически комплекс на стойност 10 милиарда долара в Източен Сибир, 40% собственост на Sinopec и 60% от "Сибур", който трябва да заработи през 2024 г.

„Компаниите искаха да повторят начинанието в Амур, като построят още едно и бяха в средата на избора на място“, каза източникът.

Sinopec е спрял разговорите, след като е станало известно, че миноритарният акционер и член на борда на "Сибур" Генадий Тимченко е бил санкциониран от Запада, каза източникът. Европейският съюз и Великобритания миналия месец наложиха санкции на Тимченко, дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, и други милиардери, свързани с Путин. 

Говорителят на Тимченко отказа да коментира санкциите.

Самият проект "Амур" е изправен пред проблеми с финансирането, казаха двама от източниците, тъй като санкциите заплашват да задушат финансирането от ключови кредитори, включително контролираната от Русия "Сбербанк" и европейските кредитни агенции. 

"Това е съществуваща инвестиция. Sinopec се опитва да преодолее трудностите при финансирането", каза базиран в Пекин изпълнителен директор на индустрията с пряко познаване на въпроса.

"Сибур" заяви, че продължава да си сътрудничи със Sinopec, включително да работи съвместно по внедряването на завода в Амур. Компанията отрече, че е имало план да се обедини със Sinopec за проект, подобен на Амурския газов химически комплекс в Източен Сибир.

"Sinopec участва активно по въпросите на управлението на строителството на проекта, включително доставките на оборудване, работа с доставчици и изпълнители. Ние също така работим съвместно по въпросите на финансирането на проекта", каза "Сибур" за "Ройтерс" по имейл.

Sinopec също преустанови преговорите за начинанието за маркетинг на газ с руския производител на газ "Новатек" поради опасения, че "Сбербанк", един от акционерите на "Новатек", е в последния санкционен списък на САЩ, каза източник с пряко запознаване с въпроса. 

Тимченко подаде оставка от борда на "Новатек" в понеделник след санкциите. "Новатек" отказа коментар. 

"Новатек", най-големият независим производител на газ в Русия, сключи предварителна сделка през 2019 г. със Sinopec и "Газпромбанк" за създаване на съвместно предприятие за продажба на втечнен природен газ в Китай, както и за дистрибуция на природен газ в Китай. 

Отвъд планирания завод на Sinopec в Амур, CNPC и CNOOC бяха сред най-новите инвеститори в сектора на природен газ в Русия, като взеха миноритарни дялове в големия експортен проект Arctic LNG 2 през 2019 г. и Yamal LNG през 2014 г. 

Китайските енергийни инвестиции в Русия

Arctic LNG 2

Китайската CNOOC и CNPC се договориха през 2019 г. да закупят комбиниран дял от 20% в проекта за втечнен природен газ Arctic-2 на стойност 25,5 милиарда долара, ръководен от руския производител на газ "Новатек".

"Новатек" има 60% дял в Arctic LNG 2, докато TotalEnergies държи 10%, а Japan Arctic LNG - Mitsui & Co и държавната JOGMEC - последните 10% дял.

Проектът за 19,8 милиона тона на година (tpy), един от най-големите в света, се очаква да изнесе първия си товар за втечнен природен газ през следващата година от първата мощност, като втората и третата стартират през 2024 и 2026 г.

Япония и Франция са замразили нови инвестиции в проекта, съобщи японският вестник Nikkei в петък. 

Yamal LNG

CNPC през 2014 г. купи 20% дял в Yamal LNG на стойност 27 милиарда долара, друго руско съоръжение за износ на LNG от Арктика, управлявано от "Новатек".

"Новатек" държи 50,1% в проекта от 16,5 милиона тона на година, който започна работа в края на 2017 г. TotalEnergies държи 20%, а подкрепяният от Китай Silk Road Fund - 9,9%.

Амурски газохимичен комплекс

Sinopec притежава 40%, инвестирайки около 250 милиона долара в проекта на стойност 10 милиарда долара, контролиран от частната компания "Сибур", водещата руска нефтохимическа компания, която притежава останалите 60%.

"Сибур" заяви през декември, че Амурският комплекс си е осигурил заеми от 9,1 милиарда долара, включително 2,6 милиарда долара от международни банки с покритие от агенциите за експортни кредити SACE на Италия и германската Euler Hermes, и 6,5 милиарда долара от китайски и руски банки. 

Предстои заводът в Амур да започне да произвежда 2,3 милиона тона полиетилен и 400 000 тона полипропилен годишно от 2024 г., като е насочен към Китай като ключов пазар.

"Сибур"

Китайският държавен фонд Silk Road Fund купи 10% дял в "Сибур" през 2016 г., след като Sinopec придоби 10% в края на 2015 г., според китайската медия Caixin.

Нефтен проект "Сахалин-3 Венински"

Руският петролен гигант "Роснефт" и Sinopec се договориха да проучат съвместно блока Сахалин-3 Венински по време на посещението на тогавашния президент на Китай Ху Джинтао в Москва през 2005 г. Това стана първият енергиен проект на Китай в Русия.

Sinopec притежава към 2007 г. 25,1% в петролния проект, контролиран от "Роснефт".

Към 2009 г. Sinopec притежаваше 49% от руското петролно находище Удмурнефт, също контролирано от "Роснефт". Тогава това беше най-големият петролен актив на Sinopec извън Китай.

Beijing Gas

През юни 2017 г. Beijing Gas Group Co, доминиращият дистрибутор на природен газ за китайската столица Пекин, сключи сделка за 1,1 милиарда долара за 20% дял в дъщерното дружество на "Роснефт" "Верхнечйонскнефтегаз", което произвежда петрол и газ в Източен Сибир.