Петролът спря да поскъпва, след като основен тръбопровод в Турция възстанови работа

Турските власти разследват причината за взрива в южната част на страната близо до сирийската граница

12:25 | 19 януари 2022
Обновен: 12:25 | 19 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция отново отвори важен тръбопровод от Иран, след като вчера той спря работа заради експлозия близо до трасето му, предава Bloomberg.

В сряда петролът спря поскъпването си след като стана ясно, че тръбопроводът ще възобнови работата си. Неговото затваряне заплашваше да затегне условията на енергийните пазари още повече в момент, когато сътресенията в предлагането и силното търсене изпратиха цените на петрола до почти 89 долара за барел.

Обемите през тръбопровода достигнаха обичайните си нива, според служител на турското министерство. Миналата година, той пренасяше над 450 000 барела петрол на ден. Националната енергийна компания Боташ използва алтернативни тръби, за да заобиколи мястото на експлозията, защото поправките ще отнемат време.

Турските власти разследват причината за взрива в южната част на страната близо до сирийската граница.

Тръбата пренася петрол от северен Ирак до Европа през Средиземноморското пристанище Джейхан, а инцидентът е поредният от серия проблеми за пазара през последните месеци.

Глобалните запаси от суров петрол вече са на най-ниските нива от октомври 2019, като вариантът Омикрон не намали търсенето толкова, колкото се очакваше, а в последните седмици добивите от Либия и Казахстан бяха значително по-ниски от обичайното. Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че сортът Брент ще достигне цена от 100 долара за барел през 3 тримесечие на тази година.

Трасето има 2 тръби, които са една до друга, а оттам петролът се товари на танкери и доставян до европейски рафинерии. Петролът е смесица от износа на централното правителство в Багдад и кюрдското регионално правителство, което контролира североизточната част на страната.

Тръбите са били обект на нападения от обявената за терористична организация от турското правителство, ЕС и САЩ Кюрдска работническа партия. Последната експлозия стана дни след като турската армия уби десетки кюрдски бойци в Сирия в отговор на атака с бомба на пътя, при която загинаха трима турски войници.