САЩ и Япония подписаха нов договор за отбрана срещу Китай

Министрите на външните работи и отбраната на двете страни са провели съвместна среща

10:26 | 7 януари 2022
Обновен: 13:17 | 7 януари 2022
Автор: Антон Груев
САЩ и Япония подписаха нов договор за отбрана срещу Китай

Съединените щати и Япония изразиха сериозни опасения от нарастващата мощ на Китай и обещаха да работят заедно, за да противодействат на опитите да се дестабилизира региона, включително срещу нововъзникващи заплахи за отбраната, предава Reuters.

Коментарите бяха направени от двете съюзнически страни в общо изявление, което последва виртуална среща във формат 2+2 между министри на външните работи и отбраната. Тя подчертава колко сериозна е опасността идваща от Китай и нарастващото опасение заради Тайван и изместиха фокуса върху ролята на Япония върху сигурността в региона.

По време на срещата министрите са изразили опасения, че усилията на Китай да „подкопае базирания на правила ред“ представляват „политически, икономически, военни и технологични предизвикателства пред региона и пред целия свят“, се казва в съвместното изявление след нея.

В него се казва още, че участниците са решени да работят заедно, за да отблъснат и ако се налага да реагират на дестабилизиращата дейност в региона.

Министрите са заявили, че имат „сериозни и дългосрочни опасения“ за нрушаването на човешките права в китайската провинция Синдзян и Хонконг и подчертаха важността на мира и подчертаха важността на мира и стабилността в Тайванския проток.

Япония продължава да поддържа близки икономически отношения с Китай, но опасенията в Токио относно евентуална операция на Китай в демократично управлявания Тайван стават все по-сериозни.

„Това, което чухме след срещата изглежда е съвместно послание, което отразява обща тревога, а не неясно обещание от САЩ, което цели да извие ръцете на Япония, за да подпише нещо,“ казва Даниел Ръсел, който е бил водещият дипломат на американската

„По-конкретно, това, че са решени да работят заедно, за да отблъснат и ако се налага да реагират на дестабилизиращата дейност в региона изглежда е категорична декларация за солидарност и решителност“.

Преди срещата, американският държавен секретар Антъни Блинкен е заявил, че двете държави ще подпишат ново споразумение за съвместна отбранителна дейност, за да се борят с нововъзникващите заплахи, включително хиперзвуково оръжие и космически технологии.

Нови инструменти

Блинкен е заявил, че съюзът между САЩ и Япония „трябва не само да подсили инструментите, които имаме, но и да разработи нови такива,“ като е дал за пример струпването на руски войски по границата с Украйна, „провокативните действия“ на Пекин към Тайван и последните опити с балистични ракети на Северна Корея.

Тази седмица севернокорейската държавна агенция предаде, че страната е изстреляла „хиперзвукова ракета“, която успешно е поразила целта си.

След срещата, японският външен министър Йошимаса Хаяши е заявил, че Токио е изложил своя план за промени в националната стратегия за сигурност, за да увеличи значително способностите за отбрана, които се ползват със сериозна подкрепа от страна на САЩ

През октомври премиерът Фумио Кишида обеща преглед на японската стратегия за сигурност, която да вземе предвид всякакви възможности. Правителството на Кишида одобри рекорден бюджет за отбрана, който нараства за 10-та поредна година.

Джефри Хорнунг, експерт по японска политика за сигурност казва, че вариантите на Япония да използва сила на практика са ограничени, но страната може да счете нападение срещу Тайван като опасност за своята национална сигурност.