Световната икономика ще премине 100 трилиона долара през 2022 г.

Най-важният въпрос на това десетилетие ще бъде как икономиките се справят с инфлацията

13:55 | 26 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната икономика ще надвиши 100 трилиона долара през 2022 година, което е 2 години по-рано от прогнозираното до момента, според Центъра за икономика и бизнес проучвания, предава Bloomberg.  

Брутният вътрешен продукт ще се увеличи заради продължаващото възстановяване от пандемията, въпреки че ако инфлацията се задържи висока, за властите ще е трудно да избегнат рецесията, пишат от базирания в Лондон мозъчен тръст.    

 “Най-важният въпрос през това десетилетие е как икономиките ще се справят с инфлацията, която достига 6,8% в Съединените щати“, казва заместник-председателят на организацията Дъглас Макуилямс. „Надяваме се, че относително леката корекция на ставките ще ни помогне да овладеем непреходните елементи. В противен случай, светът ще трябва да се готви за инфлация през 2023 или 2024 година.“

Прогнозата съвпада с изчисления на Международния валутен фонд, който също очаква световният БВП измерван в долари и при сегашните цени да достигне 100 трилиона долара през 2022 г.

Центърът за икономика и бизнес проучвания очаква, че Китай ще надмине САЩ през 2030, което е 2 години по-късно, отколкото сочеше прогнозата през миналата година.

Индия ще си върне 6-тата си позиция за сметка на Франция догодина и ще стане третата най-голяма икономика през 2031, година по-късно спрямо последните прогнози.

Икономиката на Обединеното кралство ще бъде 16% по-голяма от тази на Франция през 2036 година въпреки Брекзит.

Германия ще задмине японската икономика през 2033.

Климатичните промени ще намалят потребителските разходи средно с 2 трилиона долара на година до 2036, защото компаниите ще прехвърлят на потребителите си разходите за декарбонизиране на своята дейност.