OPEC+ отговори на очакванията с нови 400 000 барела на ден от януари

Източници на Bloomberg News посочиха, че OPEC си оставя вратичка да промени тази стратегия във всеки един момент, ако настроенията на пазара се променят

17:44 | 2 декември 2021
Обновен: 21:09 | 2 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

OPEC и партньорите на организацията се съгласиха на продължат със своя план за увеличено предлагане на нефт. Но от друга страна ясно показаха, че могат да преосмислят стратегията си във всеки един момент, в който рисковете за търсенето от щама Омикрон станат по-ясни. Групата от държави достигна до консенсус този четвъртък, като решението им е да добавят 400 000 барела на ден от януари, предава Bloomberg. 

В комюникето на ОПЕК се посочва, че групата ще продължи да следи развитието на пандемията и условията на пазара и да прави незабавни корекции в политиката си, ако е необходимо. След публикуване на новината цената на петрола падна с 2.5% до $63.96 на барел в Ню Йорк. 

Тъй като суровият петрол вече е на мечи пазар, дължащ се до голяма степен на появата на новия щам на коронавируса, много от трейдърите очакваха Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да отложат увеличението на предлагането. И все пак подобен ход е рисков от политическа гледна точка. Въпреки скорошната разпродажба Саудитска Арабия е изправена пред засилен натиск от страна на САЩ и други ключови клиенти на OPEC, да гарантира, че доставките ще останат достатъчно изобилни, за да се предотврати инфлационен скок на цените. Пренебрегването на подобни съображения може да обтегне и без това тежките отношения на кралството с Вашингтон.

Преди срещата в четвъртък министрите ясно показаха, че са загрижени за въздействието на омикрон върху търсенето на петрол, но се опитват да разберат колко точно опасен ще стане новият щам.

„Внезапната поява на нов и потенциално по-опасен вариант идва в допълнение към новите затваряния“, каза анголският министър на минералните ресурси и петрола Диамантино Азеведо по време на откриващата сесия на срещата в сряда. „В тези несигурни времена е наложително“ страните от ОPEC+ „да останат разумни в подхода си и да се подготвят за проактивни действия, тъй като пазарните условия го изискват“.