Един на всеки пет човека в България е подложен на тормоз на работа

Непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, става ясно от информация на КНСБ

13:06 | 27 ноември 2021
Обновен: 15:49 | 27 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Всеки пети работещ човек в България е подложен на психически тормоз от свой ръководител или колега.

Такива случаи зачестяват в последната година, сочат данните от сигнали за нарушения, получени в КНСБ, обяви националният секретар на синдиката Тодор Капитанов, цитиран от сайта на Българското национално радио.

От данните става ясно, че непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, а най-голям брой оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години.

„Обидите, повишаването на тон, заплахите и други подобни са част от ежедневието на 20% от работещите в България, като 70 на сто са жени, 30% са мъже. Най-много оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години“, посочи Капитанов.

„Наистина е необяснимо как в XXI в. все още се намират ръководители и колеги, които преминават морални и законови граници като обиждат и заплашват свои колеги и подчинени. Следва да бъде ясно, че подобни действия са в нарушение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от дискриминация“, категоричен бе той.

В Наказателния кодекс са предвидени санкции за публично нанесени обиди. Работещите трябва да подадат сигнал до работодателя и той незабавно да извърши проверка.

Повече новини от България и света четете на Investor.bg