Политиката на фискални стимули е нож с две остриета

Централните банки не разполагат с нужния инструментариум за преодоляване шоковете от страна на предлагането

19:35 | 5 ноември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Тази година многократно чувахме, че координираното парично облекчаване няма да бъде достатъчно, когато настъпи следващата рецесия. Фискалните стимули ще бъдат необходими за поддържане на глобалния растеж. За съжаление това ми напомня на коледния списък с желания от моето детство. В продължение на няколко години слагах на първо място в него братче. Но да желаеш упорито нещо, не е достатъчно то да се случи, пише Мегън Грийн, старши сътрудник в Harvard Kennedy School, предава Investor.bg.

Съществува широко разпространено съгласие, че централните банки не разполагат с необходимите инструменти за справяне с шоковете от страна на предлагането, пред които е изправена глобалната икономика. Светът е попаднал в ликвиден капан с постоянно ниски лихви и пресищане от спестявания. Фискалният стимул би бил един от начините да се освободим от този капан. 

Но докато икономиката е стабилна, политиката е проблематична. В САЩ президентските избори през 2020 г. означават, че двупартийното съгласие относно каквито и да е нови важни инициативи е почти невъзможно. Фискалният стимул в изборна година не е безпрецедентен - Конгрес, ръководен от демократи и републикански президент, приеха програма през февруари 2008 г. на фона на признаци за рязко икономическо забавяне. Но ръстът в САЩ през третото тримесечие на тази година беше 1,9% - бавен, но не тревожен.

Още по темата прочетете в Investor.bg.