Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Свидетели сме на възраждането на съюз на англоезичните държави

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването “Светът е бизнес”, 08.10.2021

21:04 | 8 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Ясно се вижда, че втори американски президент насочва внимание на САЩ към Китай като техен основен противник. Русия загуби своето място като опонент номер 1 на Съединените щати. Байдън направи сериозно преместване на военните сили на САЩ към Индийско-Тихоокеански регион. Демонстрация на тази промяна бе и хаотично изтегляне от Афганистан и пренебрегването на европейските интереси в Азия. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков. 

“Наблюдаваме събирането на един, бих казал юмрук, който е предимно от англоезични държави, които САЩ смята за най-верните поддръжници на своята политика, и  насочването на този юмрук към Китай.”

Керемдчиев обясни, че действията на САЩ последната година имат за цел да освободят американците от всякакви ангажименти, които им струват време и ресурси, и да насочат всички усилия към надпреварата с Китай. Той добави, че съюз изцяло от англоезични държави не е прецедент в историята, защото още след Втората световна война Великобритания, САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия сключват съглашателството “5 очи”, което има за цел да изгради канали за комуникация на поверителна информация. 

“САЩ премахва от този съюз инакомислещите, като Франция и ЕС, които имат други виждания за политиката към Китай, събира ястребите на външната политика и ги насочва към Пекин.” 

Експертът по външна политика посочи, че в момента сме свидетели на апогея на взаимоотношенията между САЩ и Великобритания. Милен Керемедчиев заяви, че метафора за това може дори да бъде най-новият самолетоносач на Лондон - “Кралица Елизабет”, който носи американски самолети и пилоти. 

Темата на разговора премина и към нашумелия наскоро случай, при който руски и литовски гражданин се опитаха да откраднат поверителна информация от завод “Арсенал” в град Казанлък. 

“България е държава, която е членка на НАТО. Тук се провеждат обучения, има присъствие на американски войници, на въоръжени сили на други държави-съюзници. Вече тук не се произвеждат само оръжия по съветски патент, все пак в НАТО има практиката на споделяне на технология”. 

По темата за независимостта на Европа в сферата на сигурността, бившият зам.-министър на външните работи заяви, че по-скоро Европа се притеснява от действията на САЩ, отколкото Щатите да не искат ЕС да може да се защитава сам. На въпроса дали Съединените щати не прекаляват във фиксацията си спрямо Китай, Керемедчиев заяви, че Пекин реално представлява заплаха, защото тихомълком се разви изключително много и сега апетитите му за влияние се разпространиха много отвъд съседните му държави. Въпреки това, САЩ и Европа имат различия спрямо политиката, която трябва да се води към Пекин.

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук