Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Иновациите и модерната инфраструктура ще стъпят на изчистената от корупция среда

Даниел Киряков, мениджър "Публични комуникации" на AmCham България, "Светът е бизнес", 27.07.2021

21:00 | 27 юли 2021
Обновен: 14:27 | 29 юли 2021
Автор: Петър Стоянов

Позицията на България по отношение усещането за корупция се подобрява, а по отношение на иновационния индекс страната ни държи все още едно добро място за правене на иновации, въпреки че може да се желае още. Това сподели Даниел Киряков, мениджър "Публични комуникации" на AmCham България, в коментар за изводите от публикувания доклад за 2020 г. на Държавния департамент на САЩ за бизнес средата глобално, в който е спомената и България, наред с над 170 други държави. Разговорът му с Ивайло Лаков се случи в гостуването му в предването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Отбелязваме известен напредък по отношение на резултати – иновативни продукти и услуги, които се правят у нас.“

Въпреки това сме във „В група“, образно се изрази госта. Връщаме си мястото от 2018 г. и вървим напред, но като цяло сме „в умерен застой“.

Този доклад може да се разглежда като партньорско побутване, казва Киряков. Той е своеобразна моментна снимка на състоянието на България като място за правене на бизнес или наръчник за едно правителство къде държавата се справя добре и къде - не. Той може да е отправна точка за реформи, ключови показатели за подобрение на средата. Обективно може да се използва и като наръчник на бъдещи инвеститори – защото в него има хубави неща по отношение на бизнес средата и данъците. Не става въпрос само за критика, посочва Киряков.

Ако трябва да сравним със съседни държави като Румъния или Северна Македония като леснота за започване на бизнес – леко изоставаме там. По отношение по покупателна способност на населението – също сме изостанали, според изводите от доклада.

Документът обхваща много сфери, като регулаторната среда, съдебната система и нейната неефективност, оплакванията от страна на бизнеса, не само американски, но и мултинационални. Посочено е, че съдебната система се използва за натиск или при протакане на дела и т.н.

Той коментира и инициативата „Три морета“. Първо въпреки политическата трудност и криза, въпреки пандемията успяхме да позиционираме България като дестинация, за която бизнеса да говори. Същевременно очакванията на българския бизнес е да има ползи от инвестиционния фонд.

„Само че тук трябва да си свършим домашната работа“, казва Киряков. „По какъв начин може да пакетираме един проект и да съчетаем иновативното, дигиталната компонента и човешкия талант и той да бъде от полза за региона. Две, три и повече държави. Национални проекти няма да бъдат инвестирани през този фонд.“

Идеята на този тип финансиране е въпреки разликите в езика, всички да са принудени да работят на езика на сътрудничеството.

По отношение на политическата ситуация в България, Киряков се надява на материализирането на правителство, чийто мандат да не бъде краткосрочен, защото бизнесът има очакванията за стабилна политическа среда. Както и борба с корупцията. Иновациите и инвестициите не се случват, когато средата ти е „нечиста“.

„Демокрацията изисква усилия, демокрацията изисква борба с корупцията.“

Смелите мечти за дейта центрове, транспортна свързаност, иновативни решения и индустриални зони ще се надградят на тази основа, смята представителя на AmCham.

“Прокрадва се оптимизмът на надеждата, че сме дозрели до момента, в който националният приоритет, а не частно-корпоративният ще бъдат поставени на преден план.“

В тази връзка американският доклад посочва, че България е все още евтино място за правене на бизнес, но с чуплива бизнес среда. Тази чупливост трябва да се „залепи“ с повече публичност и повече яснота. Не с популизъм и не с нападки, е личното мнение на PR експертът. Трябва да си отговорим на въпроси на какво искаме да базираме нашата икономика, нашата работна сила – на автоматизация, на знание, на високи технологии или искаме да сме продукт по принадената стойност на световната верига по доставките.

Вижте повече във видеото.

Още гости на "Светът е бизнес" може да намерите тук