Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Николов: За да си голям в България, не ти е нужна държавата

Здравко Николов, изп. директор на Equinix България, "Светът е бизнес", 11.06.2021 г.

21:03 | 11 юни 2021
Обновен: 21:53 | 11 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Има сектори в България, където държавата има никаква или почти никаква роля, които се развиват прекрасно. Това заяви Здравко Николов, изп. директор на Equinix България, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Повече от 8% от БВП на страната се прави от шепа хора в IT сферата, която е изключително мобилна и гъвкава, но и изключително чувствителна към всякакви планове за промени в данъчната политика, спекулации на тема „да вземем парите на богатите“.

Просто не говорим на един и същи език с държавата. В IT сектора, в новите бизнеси не съществува  идеята, че за да си голям в България, трябва държавата да ти е клиент", заяви Николов.

В България Еquinix обслужва огромна част от финансовия сектор, банки, софтуерните RnD компании, телекоми. „Това са бизнеси, които са ключови за икономиката на България и на целия регион.“

Бизнесът в България е един от най-малките на Equinix. Общата инвестиция в страната възлиза на няколко десетки милиона долара и американските собственици проявят жив интерес към проектите тук, разказа Николов.  „Едно от нещата с които най-много сме горди – когато те ни купиха, казаха, че най-хубавото нещо са клиентите ни, а най-високото постижение, което ние сме направили е, че нямаме бизнес с държавата. Това беше оценката на Ерик Шварц, президент за Европа, а сега шеф на бизнес развитието за цялата компания.“

Клиентите на центровете за данни са първоначално мобилни оператори и корпоративни клиенти, които изнасят оборудването си на нови пазари, каза Николов. В последствие се добавят и други услуги – вътрешна взаимосвързаност между отделните клиенти и отделните центрове за данни по целия свят, виртуални маршрутизатори и защитни стени. 

„В много интересен етап сме от развитието на тази индустрия – заради пандемията и глобалната политика. Има голямо количество свободни пари и невиждан бум на строежа на центрове за данни, особено в по-развитите пазари. Изчислителните центрове са новият Клондайк."  

България има икономика с много ниско ниво на дигитализация, смята Николов. „Най-важното предимство и предизвикателство е членството на България в Европейския съюз. Това ни дава възможност да участваме в един огромен пазар, но и това отваря пазара за много силни и подготвени играчи." 

Николов добави, че е ентусиазиран от възможността на българския пазар да навлязат хайпърскейл компаниите, които трансформират Интернет и бизнеса, като Microsoft, Amazon, Oracle. "Чисто географски сме на фантастична позиция, през нас минава трафика за 300 млн. население, което е доста слабо снабдено с големи Интернет и изчислителни ресурси. България е в порядък по-интересна и по-достъпна за съхранението на данни, отколкото например Гърция." 

Интернет вече не е средство за забавление. Това е платформа, върху която се гради огромна част от съвременния бизнес, коментира Николов срива в няколко от най-големите сайтове по света тази седмица заради техническите проблеми на CDN компанията Fastly. “Икономическата култура на практически нулеви наличности води до много сериозни изисквания за скоростта, с която всички вериги на доставчици трябва да си взаимодействат."

Новите технологии и начин на работа вече имат голям отпечатък в най-разнообразни сфери. "В края на миналия век България преживя особено тежка икономическа криза, при която всички комунистически индустрии фалираха без никакъв контрол. Това е процесът, който в момента преминава през Германия, Великобритания, силно развитите технологични нации. Компании катo British Steel и Thyssen Krupp с огромни технологии, пазари и продукти в момента се борят да оцеляват и изкарват на пазара на труда голямо количество хора, но по един по-планиран начин."  

„Много от познатите ни професии няма да съществуват в близките години, а половината професии, които ще съществуват още не са измислени и дефинирани“, прогнозира Николов и изтъкна проблемите, които образователната система по света ще има в подготовката на нужните кадри. „Не е сигурно, че след десет години ще има програмисти.“

Повече за бъдещите планове на Equinix и нейното влизане във Fortune 500, бъдещето на интернет и дигиталната трансформация може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.