Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвеститорите могат да изберат България заради проблемите на Турция

Андрей Стойчев в Светът е бизнес, 01.09.2016

21:27 | 1 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Андрей Стойчев, член на борда на директорите на Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Стойчев, член на борда на директорите на Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Развръзката в Турция от гледна точка на инвеститорите тепърва предстои. Това каза Андрей Стойчев, член на борда на директорите на Делтасток, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Очакват се данните за редица показатели, като инфлация, прогнозен брутен вътрешен продукт, потребление, настроения на инвеститорите, за да се види какви са последствията от събитията през последните два месеца. Ясно е, че всички тези събития - опитът за военен преврат и чистката след това, заповедта към Централната банка да не си играе с лихвените проценти, разклатиха доверието на демократичните общества в управлението на Турция. Това влияе много на всеки сериозен инвеститор".

"Инвестициите, които вече са направени от доста големи компании, заради логистиката и изградената инфраструктурата, следят това, което се случва в Турция, но нищо повече", обясни анализаторът. По думите му със сигурност данните, които ще излязат до края на годината ще покажат отлив от нови инвестиции. "Погледът на различните компании, които искат да инвестират в Турция може да бъде променен".

"Ситуацията влияе и на България, защото инвеститорите гледат региона, но не съвсем. Все пак България е част от една по-голяма европейска общност, а Турция все още не е".

"В България нещата са доста по-познати, въпреки проблемите, които имате тук. Ако трябва да бъдем оптимисти може инвеститори от Турция да намерят по-благоприятна почва в България".

Какви са тенденциите на капиталовите пазари и на къде ще се насочат капиталите в бъдеще?

Вижте целия коментар: