Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политическата криза в България носи огромна загуба на доверие в капиталовия пазар

Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, Светът е бизнес, 13.05.2021

21:22 | 13 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Политическата криза в България и скандалите около компания "Градус" дадoха своите отражения и на случващото се на Българската фондова борса. Когато има един такъв скандал свързан с такава знакова компания, която още повече се грижи за нашите спестявания като бъдещи пенсионери, регулаторите трябва да се намесят веднага и да направят един много сериозен анализ на ситуацията и да излязат с решение. Това каза Павел Бандилов, изпълнителен директор на Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Тези решения трябва да убедят обществото, че са правилни, от гледна точка на това, че през последните години доверието в регулаторите, особено след КТБ, е почти на нивото на замръзване. Няма как това да не окаже отрицателно влияние върху Българска фондова борса, тъй като през годините се нагледахме на доста скандали свързани с публични компании".

Функционирането и съществуването на един капиталов пазар е изключително важно за една икономика - смята Бандилов - най-малкото, защото дава възможност на компаниите да се финансират по различен начин на различна цена. Изключително важно е и неговото развитие, но то няма как да се случи без държавата.

"Държавата обаче не трябва да прави такива инциденти, а наистина да представи една реална стратегия и да демонстрира едно подпомагане, защото доверието от 2007 г. към нашата борса е стръмно надолу.", каза още той.

Причината за нефункционирането на Colonial, а именно хакерската атака срещу него, е много интересна тема за Павел Бандилов. Според него обвиненията в тероризъм не са чак толкова бомбастични, защото ефектът, които има хакерската атака върху нас и нашите джобове, макар значително индиректен, е на лице.

"Ако до сега през годините се бяхме наслушили на обвинения, които бяха свързани изцяло с политика или геополитика, от гледна точка на хакерски намеси, този път имаме намеса срещу една частна компания, която има огромно значение за икономиката не само в САЩ, но и в света, защото видяхме как реагира цената на петрола."

Павел Бандилов обърна внимание на данните от новоразкритите работни места в САЩ и пазара на труда изобщо.

„Ако погледнем тези данни прави впечатление, че има над 8,12 млн свободни позиции, които не могат да бъдат запълнени, и това не е от липса на търсене на работни места или недостатъчна квалификация, а по-скоро от факта, че в някои щати помощите покрай коронакризата са по-голям стимул от това да се хване човек на работа“.

Гостът коментира също и връзката между инфлацията, криптовалутите и защо криптоактивите са във възход според него.

„Конкретно за доджкойн искам да кажа, че това е едно „гифче“ с едно куче, което Илон Мъск припозна, прие го като личен свой проект и да го популяризира..., но е много трудно да се анализира поведението му. Със сигурност обаче трябва да взимаме под внимание това, което той казва, защото обикновенно наблюдаваме последствия в бъдеще.“

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.