Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Кючуков: Изключено е "Северен поток" да не бъде завършен

Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения, Светът е бизнес, 29.03.2021

21:02 | 29 март 2021
Обновен: 21:30 | 29 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Би било изненада, ако "Северен поток" не бъде завършен. Изключено е многомилиардна инвестиция просто да потъне в морето, още повече като се вземе предвид, че е готова на 95%. Това заяви Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Американският държавен секретар посочи в свое изявление, че доизграждането "Северен поток" изцяло зависи от замесените компании. Това само по себе си отвори малко по-широко вратата. Но друг е въпросът, че след като бъде завършен газопроводът, то най-вероятно ще бъдат договорени между Германия и САЩ и предложени или наложени на Русия условности при самата експлоатация".

"Подобни условности ще имат именно за цел да предоставят тези гаранции, които в момента се търсят от страна на Вашингтон", коментира Любомир Кючуков.

"Самият факт, че САЩ налагат санкции срещу европейски фирми и държави, както посочи канцлерът Меркел, първо е незаконно и второ изглежда доста странно, че те се налагат на базата на американски федерален закон, а пък същевременно имат за цел да защитят европейската енергийна сигурност".

По думите на бившия заместник-министър на външните работи следвао Европа да е по-наясно със собствената си енергийна сигурност, но "явно всичко опира до съотношение на силите".

В разговора беше засегната и темата за последния Европейския съвет, като директорът на Института за икономика и международни отношения заяви, че и Русия, и Турция са фигурирали в дневния ред, но от коренно противоположна гледна точка.

"Когато ставаше дума за Русия, се говореше за санкции и за правата на човека, а пък когато ставаше дума за Турция, се говореше за позитивен дневен ред, целящ да изглади противоречията. Ако трябва да се прави сравнение, в Турция има може би десетки хиляди "Навални" по затворите".

От разговора стана ясно, че вместо двоен стандарт от страна на Брюксел се наблюдава по-скоро ясна политическа линия, поставена от Джо Байдън, но с геополитически обхват.

"Още от самото начало беше ясно, че американският президент ще се опита да реидеологизира отношенията с Китай и Русия. От тази гледна точка той извади правата на човека и демокрацията като основни критерии".

"Големият проблем е, че правата линия на ценностите създава доста сериозни изкривявания в полето на геополитиката", добави още бившият заместник-министър на външните работи.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук