Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Велизар Шаламанов: България не е подписала споразумението за 5G със САЩ поради липса на стратегическа визия

Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, Светът е бизнес, 16.10.2020

21:03 | 16 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова

България не е подписала споразумението за 5G със САЩ поради липса на стратегическа визия, заяви Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„САЩ имат отправено предложение към всички страни в Европа за подписване на споразумение за 5G и в бъдеще за 6G. Изненадан съм защо България не го подписва, след като Естония, Полша, Унгария и много други са го подписали“.

Шаламанов обясни, че подписването на споразумението за 5G със САЩ дава възможност за технологичен скок и независимост от Китай. По думите му само така Европа може да стане сериозен играч в тази област.

„Нашите оператори са закупили китайско оборудване на ниска цена, но това ни обрича. Въпросът за технологиите е ключов. България, ако иска технологичен преход, трябва да има програма за нови технологии в сферата на отбраната и сигурността“.

„Трябват ни лидери, които са лидери на технологичния преход“, каза още бившият служебен министър на отбраната.

Според госта стратегическите цели на България трябва да включват фокусиране върху младите хора, технологиите, технологичните лидери и върховенството на закона.

По отношение на "Пътна карта 2020-2030", която представлява споразумение за стратегическо сътрудничество между България и САЩ, Велизар Шаламанов обясни, че този документ включва пет приоритета - развитие на прозрачни ефективни отбранителни институции, оперативна съвместимост с НАТО, киберсигурност, общо повишаване на устойчивостта на инфраструктурата и фокус върху новите технологии.

„България трябва да има план за превъоръжаване, защото в противен случай рискува след пет-шест години да сме похарчили 10-15 млрд. лв., без да имаме пълния пакет от способности на най-високо технологично ниво“.

Шаламанов е на мнение, че най-доброто нещо за страната ни е една ескадрила F-16, добавяне на трикоординатни цифрови радари и развитие в сферата на високите технологии с автономни средства – дронове и наземни автономни средства.

„Това е бъдещето, при което с по-малко разходи с F-16 като основна платформа за интеграция може да постигнем много, без да преминаваме към F-35 в обозримо бъдеще“.

„Ние трябва да заделим средства за бойните машини на пехотата, кораби, средства за разузнаване, киберсигурност и за ефективно използване на космически услуги“, заяви още Велизар Шаламанов.

„В края на мандата е трудно да очакваме, че може да постигнем споразумение за бронираните бойни машини. Трябва да има много по-сериозно преосмисляне по този въпрос. По отношение на закупуването на кораби сме в много по-напреднала фаза“.

„В ЕС се подготвят няколко проекта за комплект от бронирани бойни средства. Европа трябва да може да постигне в тази сфера унификация“, обясни гостът.

Според Шаламанов България трябва да бъде част от следващото поколение производство на бронирани машини.

„Ние трябва да търсим своето място и то в сектор с по-висока добавена стойност“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.