Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Рисковете страните от ЕС да не се договорят за възстановителния фонд и бюджета са големи

Проф. Анна Кръстева, политолог, Светът е бизнес, 14.10.2020

21:01 | 14 октомври 2020
Обновен: 09:24 | 15 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Рисковете страните членки на Европейския съюз да не се договорят за възстановителния фонд и многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. са големи, препъникамъните са много. От преговорите трябваше да се отдели поне бюджетът. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Кръстева ЕС си е взел поуките от предишната криза - че криза не се лекува с остеритет и опитвайки се сега да погледне на кризата през очите на гражданите.

“Поуката, която ЕС не си взе, е как - дори когато лекува криза със златен дъжд, да не се разцепи, как да не се създават нови кливиджи, как да не се увеличават напреженията”.

Според политолога новото разделение в блока е по отношение на върховенството на закона, чиито най-големи поддръжници са Бенелюкс, Швеция, Финландия и Дания, а от другата страна са Полша и Унгария.

“Темата не възниква сега и до момента съществуват не малко механизми за обвързване на върховенството на закона с евросредствата”, изтъкна Кръстева. Тя добави, че има необходимост в ЕС да се промени начинът на взимане на решения, защото се вижда, че принципът за единодушието работи  все по-трудно.

Политологът посочи, че дезинтеграционните процеси в блока не са по-силни от интеграционните, но са по-шумни. По повод президентските избори в САЩ тя заяви, че ЕС вече не е в приоритетите на Вашингрон.

“Голямата травма за ЕС не са изборите в САЩ, а Brexit”.

“Беше ясно от самото начало, че идеологията на Джонсън е на твърд поддръжник на Brexit. Той непрестанно внушава на британците, че няма проблем при Brexit без сделка - страната излиза на широкия пазар и договаря сделки.... Философията му беше за “твърд” Brexit и се върви натам”, отбеляза политологът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.