Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Петко Карамочев: Ако Европа продължава да се развива дигитално, САЩ ще я следват

Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, Светът е бизнес, 12.10.2020

21:05 | 12 октомври 2020
Обновен: 12:52 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Ако Европа продължи да се развива както досега дигитално, САЩ ще я следват. Това заяви Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът все пак изрази съмнение, че Европейската централна банка ще има готовност да емитира дигитално евро до 2023 г., тъй като все още съществуват много рискове за банковия сектор.

„От гледна точка на потребителите можем да си го представим по два начина - единият е по примера на банките чрез компании, които ще предложат на потребителите да имат подобни на сметки цифрови портфейли, а вторият начин е подобно на биткойн - всеки да си има собствен цифров портфейл без да е необходимо да използва посредници“.

Карамочев заяви, че залогът за създаването на дигиталната валута на централните банки в момента е голямата конкуренция, която сега се забелязва не само между компании, но и между държави и компании. Специално при засилването на плановете за дигитално еврото интересните фактори са процесите в  Китай, където централизираните решения много бързо могат да бъдат прокарани и дигиталният юан може да направи страната по-конкурентна, както разбира се и наличието на Либра.

„Когато говорим за дигитално евро това означава нулеви разходи и липса на тези негативни лихвени нива, в които отидохме през последните години. Това означава, че за потребителите ще бъде много по-малко рисково да поддържат парите си в дигитално евро.“

Карамочев коментира и Единна европейска блокчейн структура (European Blockchain Service Infrastructure). Гостът заяви, че това е много интересен проект за свързване на всички европейски държави в единна система за сигурен обмен на данни и я нарече „високоскоростна дигитална инфраструктура на модерна Европа“.

Основателят на INDUSTRIA.tech обясни, че на национално ниво в България обаче все още не говорим за създаване на блокчейн инфраструктура, но не сме изолирани, тъй като много технологични компании работят по изграждането на пилотни проекти за свързване на страната със света.

„Европа раздвижи мускули и показа, че има интересни проекти - дигиталното евро и европейска блокчейн сървиз инфраструктура. Европа продължава да бъде най-свободният континент, вярвам, че ще живеем по-добре, ефективно и иновативно въпреки временния скептицизъм“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук