Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дигитално евро няма да има скоро заради начина на мислене в Европа

Светослав Димитров, член на Управителния съвет на Българската финтех асоциация, Бизнес старт, 09.12.2019

11:37 | 9 декември 2019

Нова европейска валута и по-конкретно дигитално евро не мисля, че ще видим скоро заради начина на мислене в европейските бюрокрации. Това заяви Светослав Димитров, член на Управителния съвет на Българската финтех асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според него обаче по-добре е да имаме електронно евро, отколкото всяка държава да прави отделна дигитална валута.

Има много притеснения частни компании да създават дигитални валути. Досега валути можеха да издават само държавите, но ако си представим, че една частна компания фалира, най-голямото притеснение е именно как това ще се отрази на финансовата система.

„Освен това правото да издаваш валута е част от националния суверенитет, а ако държавите дадат такъв тип суверенитет на частни компании, то това променя суверенитета като държавно понятие“, обясни Светослав Димитров. Според него дори финансовата система може да колабира, ако такъв тип играч изпадне в затруднена ситуация.

По думите на госта твърде вероятно е някои от компаниите в България да работят по проекти за дигитална валута заради това, че страната ни е много голям аутсорсинг център.

Повече по темата за дигиталните валути и рисковете, които носят гледайте във видеото.