Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

AmCham: България трябва да прави високотехнологични продукти

Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (AmCham), Светът е бизнес, 14.09.2020

21:06 | 14 септември 2020
Обновен: 16:25 | 15 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат у нас се намираме на 37-о място по иновативност в света, като това е показателят, по който сме класиране най-напред. Имаме иновативна нация. Затова трябва да правим продукт за света, който да е високотехнологичен. Това мнение изрази Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (AmCham), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Гостът обясни, че според него цялата ни система през последните 30 г. е "жестоко погрешна", като се започне от "раздутата" държавна администрация, мине се през начина на правене на политика и финансиране на партиите и се стигне до манталитета ни. "От ниските доходи и липсата на върховенството на закона тръгва корупция и тя стига до обществените поръчки", посочи той.

"По отношение на корупцията се намираме на 74-о място, което е най-лошото в ЕС. А относно яснотата за правене на бизнес сме на 64-а позиция".

Петър Иванов подчерта, че средата за правене на бизнес е непредвидима. Като признаци за това той отбеляза сективността по отношение на законите и съдебната система.

"Обществото ни е узряло за промяна. Младите хора я носят. Промяна ще има, въпросът е да е фундаментална.".

По думите му промяната трябва да започне с малки стъпки, за да се стигне до глобални промени.

По повод кризата и промените в бизнес моделите у нас гостът подчерта, че се наблюдава хибриден модел – много компании с физически магазини се опитват да влязат в дигателната сфера, както и обратното.

Гледайте целия разговор във видеото.

 Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.