Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Николай Кръстев: САЩ намаляват енергията на Западните Балкани за евроинтеграция

Николай Кръстев, журналист, Светът е бизнес, 09.09.2020

21:03 | 9 септември 2020
Обновен: 21:55 | 9 септември 2020
Автор: Николета Рилска

САЩ ще пречат много сериозно на европейската външна политика в Западните Балкани. Създаването на т.нар. “Малък Шенген” ще помага на силите извън Европейския съюз, които не искат да видят нито Северна Македония, нито Черна гора в него. Това, което се случва,  отклонява енергията на държавите от региона да работят за евроинтеграцията си и им дава друг хоризонт за развитие. Това каза журналистът Николай Кръстев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

“САЩ влагат изцяло в структурата на “Малкия Шенген”, посочи Кръстев. Той отбеляза, че страната “влиза” на Балканите с много силно споразумение между Косово и Сърбия, което дава възможност за създаване на икономическа инфраструктура между държавите в региона и пътна карта за сближаване между Прищина и Белград. 

“Сблъсъкът, който наблюдаваме между Вашингтон и Брюксел, се пренесе върху Белград и Прищина. Виждаме едно особено напрежение, от което никой не е щастлив в Брюксел, защото “горещият картоф” беше прехвърлен в ръцете на Европейската комисия - сега тя трябва да води преговорите за политическата нормализация - най-трудната част от намирането на решение по косовския въпрос”, изтъкна Кръстев. 

“Вашингтон става гарант на икономическото стабилизиране на отношенията между Сърбия и Косово... Единствено чрез ЕС обаче може да се постигне истинско примирие между тези страни”. 

“В споразумението на САЩ има само икономика. За да се случи то на терен обаче, трябва да има политическа воля”, добави Кръстев. 

Той коментира и последните събития в Северна Македония. По думите на госта в страната ВМРО-ДПМНЕ е в основата на силна антиверопейска кампания. 

“Новото правителство на премиера Зоран Заев няма да има и 100 дни, за да реализира това, което планира”. 

Журналистът изрази очаквания на предстоящия Европейски съвет да има ясни сигнали към Западните Балкани. “Засега обаче САЩ, Русия и Китай са по-активни”, добави той.

Вижте целия разговор във видео материала
Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.