Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България все още няма план за действие за зимния туристически сезон

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, Светът е бизнес, 26.08.2020

21:06 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Туристическият сектор иска реална ликвидност, за да може да се разплаща, заяви Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите му браншът иска реална ликвидност, за да може да се разплаща. Според Константин Занков възстановяването в сектор "Туризъм" ще бъде бавно и браншът има нужда от подкрепа до средата на идната година, за да бъде избегнат мрачен сценарий.

Гостът обясни, че мярката 60/40, която в сектор туризъм е 80/20 е напълно неизползваема за летните хотели, в които персоналът е сезонно нает, а голяма част от предприетите антикризисни мерки не отчитат спецификата на бранша.

Занков отбеляза също така, че държавата все още няма ясен план за действие в предстоящия зимен сезон. Според него са необходими ясни послания за сигурността на България като дестинация, ангажименти към карантинираните или туристи, както и системност на изискванията към тях за тестове, защото в момента цари хаос.

"Ясен план за действие, ясна маркетингова политика, както й стимули за българските и чуждестранните граждани".

"Новата реалност в туризма се изразява в силна дигитална трансформация и по-информирани туристи. Роботи ще обслужват гостите, а плащанията и чекиранията ще се извършват онлайн", коментира Константин Занков. 

Според госта има ръст на вътрешния туризъм у нас. По думите му българите са осъществили 500 хил. пътувания в България през годината до момента, стимулирайки вътрешния туризъм, което до някаква степен е спасило сезона.

"Големите комплекси, разчитащи основно на чужди гости, отбелязаха огромни спадове".

Занков обясни, че няма обявени фалити от гледна точка на хотелиери и туроператори в България към момента, но добави, че в Гърция над 200 хотела са обявили несъстоятелност.

"На годишна база ще достигнем 30% спад на международни пристигания".

Гостът посочи, че някои комплекси са намалили цените на услугите, но според него не всичко опира до цените, а качеството на услугата също е важно.

"Понякога виждаме силен уикенд туризъм, но празни хотели в средата на седмицата".

Константин Занков е убеден, че ако предприемачите в бранша са гъвкави и адаптивни, могат да извлекат максимална полза от ситуацията.

"Хотелиерите, които спазват правилата и отделят внимание на детайла в условията на пандемия, ще бъдат възнаградени", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.