Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: България ще влезе скоро в ERM II, престоят ѝ там ще е дълъг

Д-р Щерю Ножаров, икономист, Светът е бизнес, 12.06.2020

21:39 | 12 юни 2020
Обновен: 21:59 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска

България много скоро ще стане член на валутния механизъм ERM II. Престоят ѝ в чакалнята на еврозоната обаче ще е доста дълъг. Това каза д-р Щерю Ножаров, икономист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Според Ножаров България няма да има проблем по отношение на формалните критерии за членство в ERM II, но ще има трудности по отношение на качествените критерии, които включват качеството на институциите, на бизнес средата, на живот. 

“В бъдеще България все повече ще бъде следена за изпълнение на качествените критерии”. 

Той отбеляза, че тепърва България ще бъде следена много строго на база на множество външни статистически източници. 

По отношение на капитализацията на Първа инвестиционна банка икономистът посочи, че със 17% или 18% участие държавата не може да влияе върху решенията на банката. “Тук не става въпрос за национализация”, изтъкна той. 

“Важното е оттук нататък държавата да оповести как ще излезе от тази своя акция, за да спази изискванията за публичност”. 

По думите на Ножаров фрагментацията на световните икономики е притеснителна, тъй като води до прекъсване на веригите на доставки и съответно инфлационен натиск.

Той отбеляза, че след успокояване на ситуацията потребителското търсене вероятно ще се увеличи, имайки предвид и стимулите на правителствата и централните банки. 

"Всичко това може да ускори инфлацията у нас до 5% след края на тази година, ако не се предприемат предварителни мерки”, смята още гостът. 

Вижте целия разговор във видео материала. 
Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук