Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дацов: Основното предизвикателство пред България е демографията

Светът е бизнес, 29.03.2016

23:09 | 29 март 2016
Автор: Кирил Петков
Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-финансов министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-финансов министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основното предизвикателство пред България е състоянието на пазара на труда и състоянието на демографията. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-финансов министър в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV  Bulgaria. Постоянното застаряване на населението води до промяна в структурата на потреблението и до намаляване на това потребление с изключение на някои сектори. 

"Факт е, обаче, че българската икономика може да расте само на базата на дълг. Нормата на спестявания, които са източници на инвестициите, е относително стабилна в България и е около 22-23% от БВП. За да бъдат увеличени вътрешните спестявания, като източник на дългосрочни инвестиции, трябва да бъдат правени различни реформи. В момента такива реформи не се правят, а и те изискват 15 години, за да започнат да действат".

Животът е показал, че за да има над 4-5% икономически растеж в България нивото на инвестициите трябва да е 27-28% от БВП, каза още Дацов. "Ако искаме да растем всяка година и да поддържаме устойчив растеж, трябва да си осигуряваме ежегодно минимум 2,5 млрд. евро чуждестранни инвестиции. В момента влизат около 1,2 млрд. евро".

3,3 млрд. евро е намалението на вътрешното кредитиране, според статистиката на БНБ, а общо т.нар. брутен външен дълг е намалял с 4 млрд. 908 млн. евро спрямо януари 2015.

"Това е връщане на дългове от страна на България. Погасяване на заеми, които са взети от банките. Банките са върнали малко над млрд. евро за тази една година. Това е обяснимо на фона случващото се в страната – няма голяма активност, а депозитите се увеличават. Банките имат достатъчно пари. Освен това част от инвеститорите са излезли, но други компании са погасили задълженията си към фирмите-майки. Защото факт е, че част от чуждите фирми, които са в България, са дали вътрешно-фирмени кредити за развитието на тези предприятия. В момента или пазарът е достатъчно малък, или те не планират развитие. Ефектът е намаляване с близо 5 млрд. евро на дълга в посока износ навън".

През погледа на ЕК това е силно положително, защото нивото на дълга в България беше достигнало много високи нива и представляваше опасност за стабилността на реалния сектор, т.нар. нефинансови предприятия, каза финансистът.

"Вижда се, че в следствие на процесите в икономиката дисбалансът в областта на задлъжняването е намалял силно, близо 50%. Това означава, че предприятията от гледна точка на задлъжнялостта са по стабилни". 

"Здравеопазването, както и други сектори могат да се демонстрират, като кръг". Така Дацов коментира актуалната тема за здравеопазването в България. "Всички играчи от този затворен кръг без развитие са от лекарската гилдия. НЗОК е финансова институция, но се управлява от лекари, министърът е лекар, профсъюзът, лекарският съюз също са лекари и единственият общ интерес е кръгът да се разширява. Тоест, да се наливат пари. Тогава те са единни. Това, което се случва е, че всички играчи в този кръг действат активно за преразпределение на парчетата вътре".

В рамките на тази т.нар. „реформа“ ключовото нещо е НЗОК. Тя, независимо каква е реформата си остава една и съща, единна и това води до всички недостатъци в системата. Никой не може да обясни защо не се прилага простото бюджетно финансиране, след като се запазва монополът на НЗОК, каза Дацов.

По думите на бившият заместник финансов министър държавата трябва само да финансира изравняването на риска в системата, а не директно да финансира здравни услуги.

„Една от причините за поддържането на НЗОК е, защото е лесно управляема“.

Вижте целия коментар: