Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

COVID-19 - срив на икономиката, но и катализатор

Д-р Щерю Ножаров, икономист, Светът е бизнес, 17.03.2019

21:04 | 17 март 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

COVID-19 ще наложи преосмисляне на икономическите модели. Това е процес, който вече беше започнал. Това каза икономистът д-р Щерю Ножаров, съавтор на доклада на ООН за публичния сектор 2018, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той допълни, че както и досега в историята, екзогенните икономически шокове водят до срив, но също така - катализират развитието и дават нови възможности. Според д-р Ножаров възможностите, които сегашната криза разкрива вклюват шанс за локалното производство, промяна в потреблението към търсене на високотехнологични услуги, преосмисляне на инвестиционния процес, електронно ползване на публични услуги, диверсификация на инвестициите, реформа в здравеопазването, косвени налози, публични финанси и намаляване на неравенството, диверсификация на ресурсните доставки и др. 

“На първо място, що се отнася до България,  тази криза ще даде отговор на един много важен и обществено значим въпрос, който стоеше в нашето общество точно преди кризата - да станем ли член на еврозоната”.  

Според д-р Ножаров настоящата криза е тест за еврозоната и за това как тя ще подкрепи Италия в тази ситуация.  

“Защото сривът на италианската икономика може да срине еврозоната. И ако еврозоната оцелее и излезе по-силна от тази криза, то България не трябва изобщо да се колебае и да се присъедини”. 

По думите му тази криза също така ще забави, отложи и смекчи по някакъв начин зелената сделка, която притеснява България.  

“Страната ни много искаше да знае какво се случва във връзка с тази зелена сделка, притесняваше се във връзка със структурата на нейната енергетика и високия енергиен интензитет на икономиката. Кризата ще даде възможност този процес да се осмисли, защото вероятно зелената сделка ще бъде отложена”, допълни още д-р Ножаров.  

Целия разговор гледайте във видеото.