Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има ли надежда за българското образование

Светът е бизнес, 18.03.2016

22:08 | 18 март 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Сергей Игнатов, преподавател и ръководител на Института по египтология в България и Траян Траянов, програмен директор на фондация "Заедно в час". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Сергей Игнатов, преподавател и ръководител на Института по египтология в България и Траян Траянов, програмен директор на фондация "Заедно в час". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Огромната пропаст между образователната система в България и образованието, което ще даде на страната възможност за стабилно икономическо развитие, може да бъде преодоляна само стъпка по стъпка в правилната посока, с ежедневен труд.

Крайната цел на сегашната образователна система е 2070 година. Това, какво ще се случи тогава и каква ще бъде България, трябва да надхвърли политическите ежби. Трябва да се работи ежедневно, а не да се очаква революционен скок", каза каза проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, сега преподавател и шеф на института по египтология в България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

В дискусията участва и Траян Траянов, програмен директор на фондация "Заедно в час", който каза: "Нужно е усещане за неотложност и спешност. Няма време за губене. Времето е загубено от гледна точка на резултатите, които виждаме".

"България все още е на едно от последните места по доходи в ЕС, на едно от последните места по конкурентоспособност, което показва, че инструментът за управление на живота има редица проблеми, които трябва да бъдат решени. Фактът, че взимаме грешни решения доказва, че имаме проблем с образованието", каза проф. Игнатов. "За това така се зарадвах, когато стартира "Заедно в час", защото има за цел да събере лидерите от студентските скамейки и те да станат учители на нашите деца". 

"Ако ние не оправим образователната си система, децата, които сега са първи клас, след 70 години също ще ровят в кофите за боклук", каза още Игнатов. "В държавите, в които е постигнат съществен напредък, политиците са готови да загубят политически капитал, но да се направят нужните промени в образованието".

ма една критична маса, и политици, и представители от научната област, и от образователните среди, чиито погледи са вперени в миналото и тъй като са много влиятелни, са способни да стопират всяка реформа", каза професорът. 

Дуалното образование, което се лансира сега, цели да обвърже поколението, което завършва сега със съществуващия в момента бизнес, а не да подготви поколението, което ще създаде икономиката на бъдещето, каза  Траянов. "В Полша, държавата, която е направила най-значителен напредък в образованието, се удължава общообразователният етап, за да могат учениците да развиват когнитивни, социални и емоционални умения, а не общи, теоретични или технически знания, защото с тях няма как да се превърнат в предприемачи. Те ще бъдат просто изпълнители". 

Траянов отбеляза и някои положителните моменти в новия закон за образованието. "Говори се, че учениците трябва придобиват умения, трябва да бъдат креативни, това са чудесни неща и е много положително. Въпросът е можем ли ние да стигнем там. Можем ли да развиваме такъв тип умения, уменията на 21 век, ако учителите не задължително притежават тези умения. Какъв процент от учителите притежават тези умения?"

"Как става така, че България е на едно от първите места в Европа по брой прекарани дни в различни видове квалификация и трейнинги, а сме на последно място по  резултати на учениците? Ние като цяло имаме проблем да развиваме човешкия си капитал", каза  Траян Траянов.

Чуйте целия разговор във видеото.