Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изнасянето на злато от Венецуела е мит

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт, Светът е бизнес, 04.02.2019

21:00 | 4 февруари 2019
Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Движението на злато от Венецуела към други държави е мит. Резервите на страната са в Английската банка. Неслучайно президентът Николас Мадуро поиска да се отпуснат резерви миналата седмица, но британците отказаха да го направят заради настоящата ситуация. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Менидмънт, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Фезелов коментира интересите на САЩ и Русия във Венецуела и причината за различните им позиции. Според него в основата на конфликта между тях стои т.нар. „държавен социализъм“, към който Мадуро се стреми.

Политиката на президента предвижда социални облаги за болшинството от населението. Това обаче изисква големи разходи. Основните приходи на Венецуела са от износа на петрол, а Щатите са един от купувачите. От година насам обаче именно САЩ станаха най-големият износител в света на шистов петрол, което не е случайно...Желанието на Мадуро не е лошо, но за да бъде изпълнимо трябва да има съответните ресурси, а петролният износ не е достатъчен“.

Анализаторът смята, че интересите на Москва във Венецуела се дължат на желанието ѝ за установяване на приятелски режим и военна база там.

„Русия отдавна има желание да се установи в Южна Америка. След падането на режима на Фидел Кастро Куба вече предприе нова линия на развитие и Москва не може да разчита на нея. Така режимът на Мадуро изглежда се оказа единственият удобен за Русия“.

Най-добрият сценарий за разрешаване на конфликта във Венецуела включва провеждането на демократични избори с наблюдатели от ООН, Европейския съюз и САЩ, допълни Фезелов. Победителят от тях ще може да търси и новия път за развитието на страната, каза още той.

Гледайте видео материал с целия разговор.