Венецуела изнася 20 тона злато за Русия?

Венецуелски депутат твърди, че руският Boeing 777, който е в Каракас, ще изнесе злато на стойност 840 млн. долара от държавния резерв

14:00 | 30 януари 2019
Обновен: 14:00 | 30 януари 2019
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Руският самолет Boeing 777, който кацна в Каракас преди ден, е там, за да пренесе 20 тона злато от трезорите на централната банка във Венецуела. Това написа венецуелският депутат Хосе Гуера в профила си в социалната мрежа Twitter, съобщава Bloomberg.

Твърдението провокира сериозни дискусии в социалните мрежи и гняв сред голяма част от гражданите в южноамериканската страна. Гуера не е предоставил доказателства, които подкрепят твърдението му.

Дали това е поредният безпочвен коментар, чиято цел е да привлече вниманието към страната, която се намира в тежка икономическа криза? Най-вероятно не. Гуера е работил като икономист в централната банка на Венецуела, като още поддържа връзка с бившите си колеги. Освен това анонимен източник на Bloomberg, запознат със ситуацията отблизо, заяви във вторник, че се подготвят 20 тона злато за износ от страната. Общата стойност на златото е 840 млн. долара.

Президентът Николас Мадуро губи контрол над вече оскъдни финанси и резерви на страната благодарение на санкциите на САЩ. Поради това остава въпросът кой иска да притежава златото на Венецуела. Страната дължи милиарди долара на партньорите си Русия и Китай, като се нуждае от стабилна валута, за да няма недостиг на храна и лекарства.

Венецуела се опитва от години да увеличи златния си резерв, като правителството стимулира минната индустрия.

Целта на САЩ е да падне режима и начело на страната да застане председателят на парламента Хуан Гуайдо, който беше признат от редица държави за президент на Венецуела. Преди седмица Английската централна банка отказа искането на Мадуро да вземе злато на стойност 1.2 млрд. долара, което се съхранява там. Това се случи, след като Вашингтон призова Лондон да откаже достъпа на управляващите във Венецуела до чуждестранните активи на държавата.

В понеделник самолет на руската авиокомпания Nordwind кацна на венецуелското международно летище, което се намира в близост до столицата Каракас. Говорител на авиолинията отказа коментар относно запитване за повода на пътуването.

Руското външно министерство няма информация относно полета, коментира говорителят Мария Захарова.

Подкрепа от Кремъл

Кремъл подкрепя Венецуела през последните години, като южноамериканската страна е един от най-големите реципиенти на руски заеми. Москва обяви, че ще „направи всичко“, за да защити Мадуро от опитите на САЩ да го свалят от власт. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп въведе нови санкции срещу Венецуела в понеделник.

Междувременно представител на Министерството на финансите в Русия предупреди, че Каракас няма да може да изплати целия си дълг към Русия. Впоследствие руското министерство съобщи, че очаква Венецуела да изпълни задълженията си по график.