Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има ли правилно решение на спора за името на Македония?

Проф. Христо Матанов, преподавател в Исторически факултет на СУ, Светът е бизнес, 14.06.2018

22:00 | 14 юни 2018
Проф. Христо Матанов, преподавател в Исторически факултет на СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Христо Матанов, преподавател в Исторически факултет на СУ, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спорът за името на Македония и събитията около него се развиват изключително динамично и въпросът е много сложен – каквото и да се направи, винаги остава рискът решението да се окаже грешно. Това каза проф. Христо Матанов, преподавател в Исторически факултет на СУ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Проф. Матанов посочи, че името Северна Македония е по-добър вариант за име на Македония, отколкото Илинденска Македония. Подобно име насочва към присъединяването на Македония към Югославия, което прави недобър този вариант, посочи той.

Името Вардарска Македония той отново определи като спорно. По-добър вариант е за България, но долното течение на р. Вардар е на гръцка територия, което практически ще признае част от Гърция като македонска.

Все пак Матанов коментира, че Македония има желание за присъединяване първо към НАТО, а след това към ЕС. Страната е водена от тези си цели и е  готова да направи необходимите отстъпки, добави той.

Много се проточи този спор, което показва, че той има същностни параметри. Македония е готова на доста отстъпки за влизане в НАТО и след това в ЕС. Очевидно има международна съпротива срещу това. Колкото и да е малка Македония и колкото и да е малка нейната армия, това все пак би нарушило баланса.

Зад предстоящия договор между Скопие и Атина ще застанат и международни фактори, допълни още Матанов. Той посочи Русия като страна, която има пряк интерес в спора. Според него руския интерес в случая е да няма разширяване на НАТО. Той поясни, че причината е в Сърбия, в която Русия има своето силно влияние и би могла да осъществява влияние в Македония именно чрез Сърбия.

Позицията на България към въпроса Матанов обяви като „слаба“. Според него в основата на българския интерес остава присъединяването на Македония към ЕС. Той добави, че гаранциите, които страната иска от Македония и изпълнението им могат да бъдат поставени под въпрос.

Традиционната дипломация е свикнала да спазва договореностите, докато съвременната дипломация по-скоро се придържа към спазване на собствения си интерес, отколкото международния.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.