Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Избираме марката на автомобила си на база емоция, но моделът влияе на преживяването

д-р Станимир Андонов, маркетинг и брандинг консултант, в "Светът е бизнес" 12.06.2024 г.

21:05 | 12 юни 2024
Обновен: 09:04 | 13 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Невромаркетингово изследване в областта на автомобилите анализира усещанията на шофьор, докато управлява различни модели коли. Изследването включва тест на 37 различни автомобила на различни производители, вариращи по размер и задвижване. Алгоритъм с изкуствен интелект, разработен от американска компания, обработва данните и ги сортира в отделни емоционални параметри. Оказва се, че марката на автомобила влияе на емоциите на водача при вземане на решение за покупка, а моделът - на физиологичните показатели, това коментира д-р Станимир Андонов, маркетинг и брандинг консултант, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Невромаркетинговите изследвания са комбинация между традиционни маркетингови подходи и наблюдение и изследване на физиологичните параметри на респондентите, каза Андонов. При традиционните изследвания се задават въпроси на респондентите или отговарят на дадени анкети, докато при невромаркетинговите изследвания се следи само поведението и физиологичните параметри. Гостът и екипът му имат опит в изследването на телевизионни реклами преди да бъдат излъчени по телевизията с тези методи.

Сега са завършили експеримент, в който тестват 37 различни нови автомобила със специален тестов пилот, като по време на шофиране са били следени физиологичните му показатели и промяната им, в зависимост от управлявания автомобил. Изследването се дели на две части – в по-малката част са сравнили състоянието на водача, управлявайки само 2 различни модела на една марка, като единият е електрически, а другият с ДВГ. От този тест се вижда, че електромобилът въздейства повече на водача.

В голямото изследване е включен тест на 37 различни автомобила на различни производители, вариращи в размер, задвижване и тн. Тестът се провежда, като поставят различни измервателни уреди на главата и ръцете на шофьора, докато той шофира в София в светлата част на деня по 30 минути всеки автомобил.

Използват изкуствен интелект, разработен от американска компания, който обработва данните и ги сортира в шест емоционални параметъра – внимание, ангажираност, възбуда, релаксация, фокус, интерес и стрес. Вижда се, че марката на колата не въздейства на физиологичната реакция. Гостът обясни, че различни модели на един и същи бранд водят опозиционни резултати.

С проучването са целели да открият дали електромобилите са по-интересни и вълнуващи от традиционните автомобили. Но се оказва, че задвижването не е най-важният параметър при усещанията на човек. По-важно е големината на шасито, окачването и различните удобства в купето. Оказва се, че марката на автомобила влияе на емоциите на водача при вземане на решение за покупка, а моделът му на физиологичните показатели.

„Изследователи отдавна са ги изследвали тези неща и са установили, че ние си мислим, че вземаме рационални решения в живота си, но се оказва, че е точно обратното. Повечето случаи сме водени от емоции, преживявания, спомени, мечти  и накрая търсим нещо рационално да оправдае емоционалния ни избор.“

Гостът и екипа му имат голям опит в тестовете на телевизионни реклами, като тестовете се осъществяват в лаборатория, където хората гледат реклами и биват изследвани техните реакции. От опита си откриват, че понякога рекламодателите нарочно създават по-скучни реклами, тъй като това също влияе на зрителя. Също така раздразнителните реклами биват лесно запомняни, докато хуморът поражда винаги поражда положителни емоции у зрителя, а неочакваният край на рекламата е от полза за бранда.

Умишленото създаване на неприятни усещания у зрителите е с цел да се отличи бранда. Гостът обясни, че надписите в рекламите карат хората да се съсредоточат върху тях, като след това остава прозорец на създателите да вмъкнат важно послание, което да стигне до хората. Гостът допълни, че често рекламодателите идват с подготвени различни варианти на една реклама, за да видят кой ще се хареса най-много. А понякога се стига до премонтиране, за да бъде адаптирана за нашата аудитория.

„Когато емоционално бъде замесен зрителя – страх, шок, обида, хумор – това е много по-силно въздействия, от това да му кажем, че морковите са намалени с 50 ст в момента – нито ще го запомни, нито ще е толкова важно за него. Обикновено опитните в рекламата знаят, че хубаво е да се кажат цени, проценти срокове, но е по-добре да има емоционално нещо имагинерно, свързано с мода, дизайн, усещания и преживявания на хората. Това се запомня след това.“

Инфлуенсърите дават добри резултати за компаниите, които ползват техните платформи за реклама, както и промотирането по този начин е евтино. Всеки инфлуенсър има дадена база от последователи, които са или искат да са като него в различни отношения, това дава стимул на клиентите да закупят продукт, който предполагат, че той използва.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.