В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За успешно използване на маркетинговите канали най-ключово е да си адаптивен

Александър Хинков, изпълнителен директор на IAB България и Дивил Кулев, регионален мениджър на Talk Online Panel, във "В развитие", 23.05.2024

16:43 | 23 май 2024
Автор: Галина Маринова

Населението на България намалява, то хората, които са в интернет се увеличават. Почти 80% са онлайн и все по-лесно достигаме до повече хора. Социалните мрежи, въпреки че растат като потребление, все още не превъзхождат телевизията като предпочитан комуникационен канал. Телевизия се гледа около 4 часа дневно, а на социалните медии се отделя около 3 часа. Баланс между онлайн и офлайн каналите се постига винаги чрез внимателен анализ - да си адаптивен е най-ключовото в успешното използване на комуникационните канали в маркетинга. Това казаха Александър Хинков, изпълнителен директор на IAB България и Дивил Кулев, регионален мениджър на Talk Online Panel, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Повод за гостуването бе поредното издание на IAB MIXX AWARDS. 

IAB MIXX AWARDS 2024 са награди за интерактивен маркетинг и постижения в дигиталния бизнес по целия свят. Тази година близо 80 комуникационни проекта се съревноваваха на финала, като "това, което прави впечатление е, че много от проектите - финалисти са насочени към каузи и решаване на проблеми, които засягат обществото и личността", казаха гостите, като изтъкнаха, че един такъв факт говори за "позитивна промяна в обществото" - вместо да се мисли само за продажби, се върви към продукти и услуги, които се стремят към създаване на по-добър живот. 

"Тази година събитието се провежда под надслова Beyond the Scroll. Искаме да покажем, че маркетинга не е само дигиталният свят. Искаме да покажем тенденциите, които излизат извън телефоните ни, а те стават все повече в тези дни". 

Въпреки че по данни на НСИ населението на България намалява, то хората, които са в интернет се увеличават, посочиха още събеседниците. "Почти 80% (79,8%) са онлайн, което означава, че все по-лесно достигаме до повече хора, въпреки че хората стават по-малко". 

"Ясно очертаваща се тенденция е и, че ролята на социалните медии продължава да нараства. Все повече време се отделя на социалните медии. Ако се сравни времето, прекарано в гледане на традиционна телевизия и това, прекарано в социалните медии, то времето в интернет е два пъти повече. Хората са много по-дълго време онлайн". 

Социалните мрежи, обаче, въпреки че растат като потребление, все още не превъзхождат телевизията като предпочитан комуникационен канал. Телевизия се гледа около 4 часа дневно, като на социалните медии се отделя средно по около 3 часа. 

Интересен аспект са инфлуенсърите, защото те са единственият канал, по който могат да бъдат достигнати най-младите потребители, а в същото време резултатите показват най-ниско заявено доверие към този комуникационен канал, посочиха събеседниците, като подчертаха, че все пак трябва да се прави разлика между това какво се декларира и какво реално се случва в живота ни, защото много от рекламните послания, на които сме изложени и които реално влияят на покупката ни, не се осъзнават в пълна степен - коя реклама къде е чута.

Различните социални мрежи са предпочитани от различни поколения потребители, посочиха още гостите. "Най-младите няма къде другаде да бъдат достигнати освен в TikTok. Instagram вече не е за тях, а Facebook се възприема като нещо архаично". 

Не винаги е нужно един бранд да бъде във всички канали, за да бъде ефективен, но в общия случай това е така, защото освен че имаме различни поколения в големите социални мрежи, имаме и различни формати, които са по-характерни за всяка една от мрежите. Ако Facebook е насочен повече към текстово съдържание, то Instagram е най-вече за снимки, а TikTok - за видеа. От съществено значение е и фактът, че за Поколението Зет TikTok се използва и като "най-бързия начин за откриване на съдържание. Това е нещо, което Z поколението ползва вместо Google".

"Необходимият баланс между онлайн и офлайн каналите се постига винаги с анализ. Опитваш да направиш най-доброто проучване, да опознаеш профила на потребителя си, да тестваш и след това да направиш анализ кое е сработило добре, кое не толкова. Да си адаптивен е най-ключовото в успешното използване на каналите".   

Трябва ли да ни притеснява, че социалните медии и новинарските сайтове са равни като източници на информация в съвременното общество? Какви са предизвикателствата при измерването на резултатите на съвременните маркетингови кампании, особено когато става въпрос за комбинация между онлайн и офлайн среда?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.