Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ChatGPT не трябва да се използва за знания, защото мултиплицира грешки

Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на ТехноЛогика и председател на КС на БАИТ, в "Светът е бизнес" 22.04.2024 г.

21:05 | 22 април 2024
Обновен: 12:24 | 23 април 2024
Автор: Георги Месробович

В момента има пик на свръхочакванията към изкуствения интелект, като той се дължи на масовия достъп до инструменти свързани с технологията. Използването на ChatGPT като източник на информация е опасно, тъй като моделът често халюцинира и не дава изцяло точна и потвърдена информация. Това може да доведе до използването на грешна информация и последващото ѝ цитиране, това коментира Огнян Траянов, основател и изпълнителен директор на ТехноЛогика и председател на КС на БАИТ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Политическата нестабилност у нас влияе на средата, в която се прави бизнес и когато тази среда е непредвидима предразполага по-смелите рискови играчи, каза Траянов. Турбуленцията притиска вземащите решения да ги взимат по-бързо, а не на база на добре обмислени данни и стратегия, а предприятията изчакват да видят развитието на обстановката и дали ще се внесе повече стабилност.

Гостът обясни, че рецесията в Германия и други западни държави влияят на поръчките към българските компании. Надеждите са насочени към това тези процеси, както и геополитическата нестабилност, да не прераснат в криза. В Европа липсват и стотици хиляди ИТ специалисти в сектора на киберсигурността.

Траянов каза, че 80% от нашите производители работят с поръчки за западни пазари, като рецесия там би означавало намаляване на търговията и усъвършенстване на новите технологии. Той допълни, че освен трудност всяка рецесия дава и шансове, които трябва да бъдат използвани.

Сменят се изразните средства на конфликтите и войните, но тонът и съдържанието остава същото.

„Технологиите винаги са били на първо място във военните действия. Много дълго време военнопромишлените комплекси бяха основната среда, която генерираше иновациите, но малко по малко с навлизането на платформената икономика, евтиния аутсорстинг и производство на идеи, самостоятелна работа, тъй като има много отворен код и не е нужно някой да плати големи суми, за да навлезе в бизнеса и да произвежда – това допринесе за децентрализиране. Имаше дълъг период, в който това нещо беше съсредоточено и управлявано от много малко на брой фирми, под силния контрол и въздействие на държавата. Сега започнаха да излизат много нови играчи.“

В момента има пик на свръхочакванията към изкуствения интелект, като той се дължи на масовия достъп до инструменти свързани с технологията. Гостът обясни, че използването на ChatGPT като източник на информация е опасно, тъй като моделът често халюцинира и не дава изцяло точна и потвърдена информация. Това може да доведе до написването на труд, който използва грешна информация и последващото ѝ цитиране.

Този тип модели се пускат за ползване, тъй като така те събират отново данни за обучението им. Има много по-силни технологии, които вършат по-добра работа за пряко въздействие в определени ситуации. Тези по-усъвършенствани и мощни модели не се използват. Гостът каза, че не трябва да се плашим от технологиите, а да се стремим как да не изоставаме от тях. Недостатъците на всяка нова технология се компенсират от друга технология, като за генеративния изкуствен интелект е нужна добра регламентация и контрол.

В Българската програма за STEM центрове се предприемат грешни стъпки, които ще намалят потенциалния резултат. Гостът обясни, че не се тръгва с това да се покажат плюсовете му и да се разпространи сред учителите и училищата, като се чуят техните нужди, а след това да се строят центровете. Но се отделят средства и се предприемат действия за изграждането на центровете, преди да се направи анализ на въздействието.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.