Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Хуманитарните и комбинирани специалности ще бъдат най-ценени в бъдеще

Сергей Игнатов, египтолог, в "Светът е бизнес" 03.10.2023 г.

21:05 | 3 октомври 2023
Автор: Георги Месробович

Нуждата от хуманитарното образование се засилва с изкуствения интелект. Той създава пречки за демокрацията, като човек има нужда от средства за разграничаване на истината от лъжата при информацията. Децата в училище трябва да използват научената информация като инструмент за вземане на решения, това коментира Сергей Игнатов, египтолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Университетът за хуманитарни науки „European Humanities University” във Вилнюс, на който Игнатов е бивш ректор, е създаден в Минск, но през 2004 г. Лукашенко го затваря и той се мести в Литва, където се започва да се развива като опозиционен университет, обясни гостът. След изборите през 2020 г. и протестите последвали от тях в Беларус, университетът започва да предлага стипендии на избягалите от Беларус хора, допълни гостът. Игнатов казва, че нашите университети имат по-голяма палитра от хуманитарни специалности.

Той преподава египтология и е написал книга „Египетски приказки“, в която четири от приказките са авторски, а останалите преведени и адаптирани. Гостът обяснява, че цивилизацията, писмеността и идеята за държавност възникват в Египет. Той разказва, че пирамидите са били построени, тъй като са били загубени текстовете, които водят царя в отвъдния живот, затова се прави „стълба“ към слънцето.

Игнатов би препоръчал на младите да учат комбинирани специалности, а не да поемат по пътя на „коридорното“ образование, както и в специалността да има хуманитарен елемент. Гостът обясни, че учени и хора, които се занимават с управление на образованието казват, че в много скоро време хуманитарната диплома и дипломата в социалните науки ще бъде по-силна от дипломата в IT. Това се дължи на AI и ще е нужно някой да обяснява на човека, че е човешко същество, което се случва чрез четене на книги, разширяване на съзнанието и придобиване на способността да създаваш светове, допълни той. Игнатов смята, че има нужда за засилване на хуманитарното образование „като се започне от детската градина до университетите“.

По темата за изкуствения интелект гостът смята, че хората трябва да се адаптират към това да отделят истината от лъжата в информацията и ще са ни нужни образователни инструменти, за справяне с дезинформацията, която вреди на демокрацията. Проблемът с дезинформацията и неосведомеността е, че оказват влияние върху изборните резултати, което е голяма пречка пред демокрацията.

„Не зная в бъдеще как ще оцеляват правителствата повече от 6-7 месеца; достатъчно е само да се пусне нещо в мрежата“

Игнатов смята, че модерният модел за образование създава трудности да бъде използвана научената информация като инструмент за вземане на решения. Той смята, че цялата система на преподаване трябва да се промени, като се въведе интерактивност и преподавателите да направляват дискусиите и да активират любопитството. Учениците трябва да разберат за какво да използват научената информация и ако искаме да използваме силата на изкуствения интелект в образованието, трябва да научим учениците на основните му функции.

На въпроса, ако сега бе министър на образованието какво би направил, гостът отговори

„Щях да подкрепям такива мерки, които дават възможност на децата да имат възможност осмислят и играят това, на което се учат“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.