Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В културната ни политика липсва превенция срещу маргинализирането на хората с ниски доходи

Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, в „Светът е бизнес”, 01.02.2023

21:03 | 1 февруари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Средствата, които домакинствата в България отделят за култура и развлечение, по време на Covid кризата спаднаха почти наполовина. От 2021 година, когато започнахме да излизаме от пандемията, наблюдаваме увеличение от около 650 лева – които домакинствата даваха през кризисната 2020 година, до малко над 810 лева на година на домакинство. През 2019 година бяхме достигнали над 1130 лева на домакинство за култура, като тук се включват кино, театър, опера, концерти, музеи, книги, но и таксата, която даваме ежемесечно за кабелния оператор, както и вестници и списания, които закупуваме. Това разказа Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Един от елементите, който липсва в нашата културна политика, е превенция срещу маргинализирането на хората с най-ниски доходи, на които 80% от бюджетите отиват за храна и за режийни разходи и само 0,6% за култура. Въпросът с Джон Малкович беше преекспониран в медиите, но той постави въпроса именно с тази културна политика за субсидия за гостуващи световни звезди, до които да имат достъп хората с всякакви доходи. Както в Гърция има на практика субсидия за крайната цена на билета, по такава програма тук да можем да имаме достъп до световни звезди, които да гостуват в публичните културни институции”, посочи събеседникът.

Европейският модел е насочен към по-широка достъпност и участие на гражданите от различни социални групи в културните дейности. Във всички държави от ЕС съществува субсидирането през множеството източници като политика. За съжаление в българската културна политика не успяхме за последните 33 години да развием т.нар. алтернативни пропазарни източници. Не трябва да разчитаме само на публичните финансови средства, те са основата, но трябва да има още създадени източници, отбеляза гостът.

Андреева сподели като положителен факт, че през 2021 година, когато започна да функционира диференцираната ставка по ДДС за книгите, разходът за книги на домакинствата в София е нараснал от 67 лв. на 100 лв., а на национално ниво от 25 лв. на 36 лв.

„След пандемията има глад за посещение на културни събития, данните показват бум на интерес в залите и за много голяма част от събитията няма билети..., но като обем на разходи в бюджета, който домакинствата отделят за култура, все още не можем да се върнем на тази най-добра 2019-та година”.

Събеседникът определи като изключително контрапродуктивно случващото се в Народния театър „Иван Вазов”.

„Когато в национална културна институция има тлеещ скандал дълго време, той влияе по цялата дейност на театъра. Министерството на културата се намеси по погрешен начин и не реши този казус много по-бързо, а той се проточи няколко месеца”.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.