Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Теодор Дечев: Европа се консолидира, а НАТО се разширява благодарение на Путин

Доц. д-р Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea Caspia“ - лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при ВУСИ, "Светът е бизнес", 09.05.2022 г.

21:01 | 9 май 2022
Обновен: 11:19 | 10 май 2022
Автор: Даниел Николов

Колкото повече време минава от началото на войната в Украйна, толкова повече възниква съмнение, че има някакви рационални съображения за "специалната операция" на Кремъл. Европейският съюз светкавично се консолидира, а НАТО се разширява като следствие на действията на президента на Русия Владимир Путин. Ако нещата продължат да ескалират, самият руски елит може да си реши проблема вътрешно както с Никита Хрушчов след Карибската криза. Това коментира доц. д-р Теодор Дечев, ръководител на „Blacksea Caspia“ - лаборатория по проблемите на Черноморския и Каспийския регион при Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Москва може да дава много извинения за войната, но изглежда не може да преживее загубата на най-силно индустриализирания регион на бившия СССР, смята Дечев.

"Украйна е космическа държава - до ден преди войната произвеждаше степени, изнасяше цели ракети и участваше активно във всевъзможни проекти с ESA и САЩ. Украйна е авиационна държава - бюрото "Антонов" е в Украйна, не е в Омск, Перм или Магадан. Украинската отбранителна промишленост е на едно много високо ниво - крайцерът "Москва" усети по най-чувствителния начин качеството на украинската отбранителна промишленост и то от една спряна от производство ракета като "Нептун".

Това е една война, която какъвто и да е нейния изход, тя ще бъде загубена.... Да цитирам Александър Невзоров: "Както и да завърши войната в Украйна, рано или късно тя ще превърне Русия в едно международно Чикатило", каза Дечев, визирайки най-известния сериен убиец от съветския период.

Всички очаквания за бърза победа на Русия и светкавична война не се сбъднаха. Войната стана продължителна и започна да наподобява война на изтощение, като руските сили целенасочено унищожават украинската инфраструктура, коментира Дечев.

"Руснаците стесниха фронта, на който настъпват, и въпреки това пак нямат успех - междувременно, Украйна получава огромна международна помощ."

Като възможен вариант за край на кризата Дечев предположи изтегляне на руските войски и възстановяване на Украйна от Запада, докато Русия бъде оставена да се справя сама.

"На този етап не съм чул сигнал някой да иска да разрушава Русия."

Русия има огромен демографски проблем, съчетан с няколко големи здравни епидемии от алкохолизъм, наркотици и СПИН, идващи след войната в Афганистан, каза Дечев. Не случайно на фронта има много млади хора от Дагестан, защото това е областта с най-голяма гъстота на населението и с положителен естествен прираст, допълни той. 

Войната със сигурност няма да завърши с окупацията на Украйна, каза Дечев, докато Русия ще понесе непоправими щети по репутацията си.

"Русия просто задраска целия морален кредит, който експлоатира от 9 май 1945 г. до 23 февруари 2022 г."

Голямата полза за Русия от търговията с Европа не пречи на политическия елит в Кремъл да мрази Европа, каза Дечев и напомни протестите в Киев през декември 2013 г. най-вече срещу семейството на тогавашния президент Янукович, което "плячкосваше" изключително индустриално развитата Луганска област.

Когато протестът затихна, Янукович трябваше да подпише споразумението за асоцииране към Европейския съюз. "Тогава руската страна предложи 15 млрд. долара - 3 млрд. долара бяха незабавно преведени - с които Украйна да запуши бюджетния си дефицит, като срещу това се искаше само отказ от подпис под това споразумение."

Янукович прие предложението на Кремъл и това доведе до избухването на Евромайдана.

"Гневът на Путин още оттогава не е даже насочен толкова към целия Запад или САЩ - защото той уважава тези, които са много силни - докато ЕС му беше трън в очите. Хем не изглежда сила, която може да те набие, хем се бърка в неговите работи... Изведнъж Путин припозна Европа като свой враг."

След войната през 2014 г. на Русия й се наложи да продава енергийните си ресурси на Китай на "срамно ниски цени", каза Дечев

"Някои обидно наричат Русия "държава-бензиностанция", в някакъв смисъл наистина е бензиностанция, но на Китай."

В първите дни на военните действия еврейската общност в Киев се е изнесла от столицата, сподели Дечев.

"Руската армия идва да денацифицира Киев, а евреите бягат в Германия - това буквално изчерпва цялата ситуация." 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.