Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Имаме нужда от предприемачески дух, и в администрацията, и в политиката

Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация, в "Светът е бизнес", 13.12.2021

21:05 | 13 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Аз съм оптимист, че идва една нова вълна, която има силна предприемаческа жилка. Това е много добре. Ние имаме нужда от предприемачески дух и в администрацията, и в политиката. Това каза Юлиан Попов, бивш служебен зам.-министър, съветник на Европейската климатична фондация, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Очакваме да видим първите 100 дни или поне 10, за да можем да кажем нещо по-конкретно". 

"Оптимист съм, защото четири партии, които са трудно съвместими, постигнаха съгласие по ключови приоритети, по специфични задачи. Те сложиха всичко това в коалиционно споразумение, което е доста детайлно разписано и  успяха да сформират правителство. Малко хора очакваха това да се случи без скандали и разправии. Случи се и това е добър знак. 

След като се договорятт и започнат да се изпълняват конкретните проекти, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, тогава България ще може да започне да получава средства, каза събеседнтикът. "Тъй като това са средства за конкретни проекти, те са обвързани с конкретни дейности, така че забавянето не е голям проблем. По-важно е проектите да бъдат добре разписани, да са договорени добре с комисията и да са адекватни, да пасват на нуждите на България". 

Нямаме план какво да правим с българските ТЕЦ, нямаме енергийна стратегия, имаме ред проблеми с управлението на енергетиката. Един от тях е управлението на Българския енергиен холдинг, което е един от проблемите в преговорите, заяви Попов. "Това че нямаме собствена стратегия за излизане от "въглищата" и въобще обща енергийна стратегия наистина е много голям проблем и поставя преговарящия екип в много тежко положение. Всеки от преговарящите екипи трябва да отиде на преговори с някакви варианти. Не може в преговорите да се реши целта на преговарящия, а това непрекъснато се случва, поради липса на ясна обща позиция по отношеине на енергетиката".

"Щеше да бъде по-добре ако по време на преговорите за енергийнтата политика на коалиционното управление преговарящите бяха по-конкретни. Тогава щеше да има план за конкретни действия", сподели гостът. По думите му обаче, това е трудно, като става дума за различни партии, с различни възгледи.

Ядрената енергетика е заложена в коалиционното споразумение, като се казва, че ще се развива, но на основата на допълнителен анализ, обясни гостът. "Тоест, това е едно избягване от конкретен ангажимент и отлагане на самия въпрос. Много добре е този въпрос да бъде отложен, първо, докато има обща стратегия за страната, и второ, докато има един по-сериозен анализ за ядрената енергетика".

"Според мен Белене е напълно бита карта. Това няма как да се възроди. Другият въпрос е за удължаване на живота на Козлодуй - до кога може да се удължи... Говори се, че дори до 2049 година, това е възможно. Вторият въпрос е дали да се добави допълнителна мощност в Козлодуй. Всички тези перспективи пред ядрената енергетика трябна да бъдат поставени в контекста на това какво друго е възможно да се направи. Преди седмица беше представена Визията 2030 година, която на основа на определен модел, развит от инвеститори, се показа, че българската енергийна система може да се декарбонизира, предимно на основата на вятър, слънце, батерии, ВЕЦ и новите технологии до 2030 година".

Относно лицензирането на Северен поток 2 Попов коментира, че от новото правителсвто в Германия може да се очаква "доста по-безкомпромисно отношение към Русия". "Рано или късно Северен поток 2 ще бъде лицензиран, но ще видим точно при какви условия. Това ще бъде много напрегнат процес на преговори между ЕС и Русия". 

Може ли енергийната стратегия да дойде от частния сектор? Каква трябва да бъде ролята на държавата? Какво трябва да се направи с БЕХ? Нужна ли е оценка на неговите функции? Трябва ли от него да се извадят няколко компонента и други да се оставят? Възможно ли е в БЕХ да се привлекат външни, частни инвестиори? Има ли идеална формула? Трябва ли да се налагат санкции на компании във връзка със забавата на строителството на интерконектора? Изложи ли се САЩ по отношение на санкциите към Русия?

Целия коментар вижте във видеото.